Социалният зам. министър Росица Димитрова летя до Ню Йорк на командировка с билет за 8300 лв., призна: Вероятно сгреших, но не съжалявам

Росица Димитрова

Докато у нас майки на деца с увреждания протестират, социалното министерство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети

 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова коментира информацията от последните дни, че е пътувала до Ню Йорк на работно посещение със самолетен билет за 8300 лв.  “Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България”, каза тя.  Димитрова предизвика критики след като стана ясно, че докато у нас майки на деца с увреждания протестират, нейното ведомство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка.

“Участието на българска делегация, която имах възможността да ръководя, и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, дадоха възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията”, каза тя.

Зам.-министърът призна, че обява за тази конференцията е дошла в Министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

Тя и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв.

Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания…”, каза още тя.

На забележката, че в София майките на деца с увреждания протестират, тя отговори: “Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания”.

Запитана какъв е резултатът от събитието, тя посочи, че двамата представители на министерството са участвали в съпътстващо събитие (…), на което е представен опитът и напредъка на България по деинституционализацията на грижата деца в България, особено с акцента за закриване на всички институции за деца с увреждания.

“Имаше и друго съпътстващо събитие за приобщаващо образование и обучението на хората с увреждани през целия им живот. Разбира се, че съм говорила на конференцията”, посочи още тя.

„Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила (…) Важното е, че сме имали участие в този най-голям форум.

Това, което като реформа в момента сме стартирали, е наистина ефективно и ефикасно – да насочваме държавния ресурс към по-конкретни и видими резултати за хората, които подкрепяме”, каза още тя.