Ивайло Чалъков: Няма бедстващи хора в селата Николичевци, Вратца, Преколница, Церовица и Бобешино, пътищата са проходими

Спаска Методиева

Сигнал на тел. 112 от кмета на Николичевци Спаска Методиева за нарушен достъп до селото  заради  пороите прати екипи на РДПБЗН- Кюстендил на проверка

 

Екипи на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Кюстендил са извършили проверка по постъпил сигнал на тел. 112 за нарушен достъп до село Николичевци от кмета Спаска Методиева.

За същите проблеми има сигнали и за селата Вратца, Преколница и Церовица и Бобешино. Това съобщи говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка. Сигналът, че заради пороите са отнесени пътища и има изолирани села е подаден в понеделник в 18, 25 ч.

Ивайло Чалъков

„Екипи на РДПБЗН направиха проверка веднага. Пътищата до Николичевци, Вратца, Преколница, Церовица са проходими, има на места нарушения в настилката им, но по тях може да преминават линейка, пожарна и други моторни превозни средства. Обследването на пътя между селата Бобешино-Срешнево бе извършено днес. Екипите и там са установили нарушена пътна настилка, но достъпът до посочените райони е възможен. Няма бедстващи хора”, каза Катя Табачка.

В село Николичевци е затруднен достъпът до траурния парк, каза кметът Спаска Методиева.

“Малко преди 20 часа екипите пристигнаха и направиха оглед. Най- лошо е състоянието на пътя, който води до траурният парк. От дъждовете се е получило обрушване, тъй като пътя който е от чакъл и баластра е стръмен и са се получили изравяния. Водата се спуска от високо и нанася по пътя си щети, но не е разцепен. На място бе и Ивайло Чалъков, експерт Отбранително- мобилизационна подготовка в общината, който състави протокол и ще го предаде в общината.

“От снощи в 18. 00 часа до 22. 45 часа се прибраха с дежурния в оперативен център към РДПБЗН. Днес огледите продължават и в момента сме в Гърляно, където отново заваля порой. Минахме по уязвимите проблемни участъци по сведения на кметовете и кметски наместници, които бяха подали сигнали. Това са селата Николичевци, Бобешино, Вратца, Преколница и Церовица. Оказа се, че подстъпите и самите пътища са в нормални условия, по които може да се придвижва моторно превозно средство. Има частични нарушения на пътната настилка, в следствие на обилните валежи и нарушена лека конструкция, но това не води до обявяване на частично бедствено положение, тъй като има проходимост и самите хора там не бедстват. Имат стоки от първа необходимост, осигурен достъп на пожарни и линейки. Така, че няма на този етап нещо да обезпокоява. Излязлата информация за обявено частично бедствено положение, не отговаря на истината. Съставен е протокол, който е при мен подписан от всички, които бяхме в комисията по огледа, кметовете и кметските наместници, както и от мен и ще го поднеса да се запознае кметът Петър Паунов, за да може да знае от тези участъци, какво е положението към настоящия момент”, коментира Ивайло Чалъков, експерт Отбранително- мобилизационна подготовка в общината.

Краси Ценкова