Ужас! Ярлово пропищя от животновъда Васил Бешкаров, съседката Мария Фичерова: Наводни ни с река от фекалии – у дома имаме бебета, писахме до кмета Вл. Георгиев – мълчание

Марияна Фичерова- потърпевша

Жители на самоковското село подадоха жалби до 5 институции срещу Бешкаров, оплакаха се: Отглежда животни в крайно мизерни условия, навсякъде пълзят зарази и смрад, няма канализация

Селският управник Васил Миленов: В къщата на Фичерови имаше 20 см тор, задължавасе за 10 дни да изчисти двора и пътя от отпадъци и да възстанови оградата от към Фичерови

 

Жители на самоковското село Ярлово вдигнаха ръце от местният животновъд Васил Бешкаров, оплакаха се местни хора в редакцията на в. „Вяра”. Те обясниха, че са подали жалба до  5 институции по думите им: „Заради тормоза, който ни налага повече от  3 години”.

Кмет на с. Ярлово Васил Миленов

„Сигнализираме и молим за помощ не за първи път, за нас това е една дългогодишна ужасяваща сага, превърнала махалата ни в кошмарно място за живеене”, заяви от името на потърпевшите Мария Фичерова.

Жалби от сем. Фичерови

Жалбата е изпратена до Областната дирекция по безопасност на храните, до Комисията по опазване на околната среда в Парламента, до кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, РЗИ-София област, РИОСВ,  Софийско дружество за защита на животните.

В нея живеещи на улицата ул. „Две“ №9 заявяват, че стопанството на съседа им е най- ужасното място за отглеждане на животни, в непосредствена близост до къщите им. Хората също се оплакаха от миризмата и хигиената, които се носят от двора на техния съсед и изпратиха до „Вяра“ снимков материал.

По техни думи: „ Бешкаров  отглежда 9 крави, 6 коня, 3 телета, 6-ест кучета и други животни без никакви условия за животните, а оборската тор е натрупана с метри височина.  Животните  са  слаби, недохранени, повечето болни от краста”, казват хората.   Къщата на Бешкаров  се намира само на 50 м. от центъра на селото и на три метра от съседите му Мария Фичерова, Мариянка Фичерова, Вероника и други. Стадото му минава през почти цялото село, отивайки на паша. Местните се оплакват, че животните замърсяват не само улиците с фекалии, а и при дъждовете домовете им са залети, защото къщите им се намират на по-ниско ниво от неговата.

 Мария Фичерова, която живее в съседство с животновъда заяви: „Картината е неописуема. От двора на Васил Бешкаров се носи неприятна миризма, животински фекалии, разхождат се змии, плъхове, липсва канализация…“,сподели пред „Вяра“ Фичерова.

Владимир Георгиев

Само преди ден след поройния дъжд, потекли реки от фекалии от двора на Бешкяров и заляла приземния етаж на съседите му Фичерови.  Въпреки предходните жалби на съседите до всички възможни институции мерки не са взети. Отговорът на властите е, че всичко това е законно, а на собственика се издават само предписания за хигиената. Според съседите обаче животните се отглеждат директно в двора, без да има селскостопански постройки. По думите на съседите, никога не са подписвали декларация на Бешкяров за съгласие за отглеждането на домашните и селскостопански му животни, въпреки че по закон това е залегнало в Наредбите.
„По всяко време на денонощието смрадта е неописуема, проблемът не е от ден два, а е от години. Не можем да си отворим прозорците.  През лятото ни нападат кърлежи, бълхи, мухи , комари, змии. Мърсотията, мизерията са неописуема“, споделят семейство Фичерови.

Писали са стотици жалби до селския кмет Васил Миленов, до кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, до отдел „Екология”  но без резултат.

Вчера след наводнението на къщата им, семейство Фичерови са подали сигнал в РУ-Самоков. На място веднага е пристигнала патрулна кола,  Бешкаров е  бил предупреден да вземе мерки, но се оказало, че служителите на реда немогат да им помогнат, защото проблема не бил в техните правомощия. В жалбите си те настояват животните да бъдат изведени от Ярлово, както са направили други стопани и да бъдат обезщетени от Бешкаров за нанесени материални щети. „Очаквахме някоя институция да му наложи глоба, но към момента жалбите ни са без резултат“, оплакват се съседите.

„Онзи ден към 17 ч. при проливния дъжд всичката мърсотия на съседа влезна в нас. Къщата ни  се напълни с животински фекалии, които дойдоха от двора му. Съсипани ни покъщнината на първия етаж. Повикахме на място и съседът Бешкаров, да види резултата от своето нехайство, но той дори отказа да разговаря с нас. Отговорът му беше: “Спокойно, нещата се оправят“. Живеещите наблизо хора дойдоха да помагат, кмета на селото също дойде да види обстановката. Цяла нощ сме изнасяли  фекалиите от животните му  с подръчни материали, кофи, лопати. Нямам думи с които да опиша всекидневния ужас, положението е нетърпимо вече. Вчера звъняхме до ХЕИ никой не вдигна телефона си , звъняхме на кмета на селото, вдигна секретарката и каза: “Ама днес е неделя“. Живеем четири семейства в къщата, общо сме десет човека.  С четири малки деца сме, едното е  бебе на 4 месеца, другото е на година и половина,   третото е 6-ест и на 10 години. Страхуваме се за живота на децата ни, ще пламнат зарази, болести . Елате да видите как измъчва и животните , разхвърлял се е и по цялата улицат. Знаем, че животните не са виновни но съседът ни  и за тях не се грижи добре, те са измършавели. Конете му пропадат до гуша във фекалии. Животните разрушиха цялата ограда между двата двора. При валеж оборската тор се размеква и в двора ни нахлуват отново реки от тор, които потичат и по цялата улица. Кошмарна е ситуацията, а институциите са бездушни. Селото  е почти безлюдно и ние ли трябва да се изнесем?, “оплакват се Фичерови и добавят:„Написахме жалба на 05. 04.201г. и сме я входирали до кмета на село Ярлово Васил Миленов. До ден днешен той не предприе никакви мерки. „ Ще изчистим“, е отговора и всичко е до там. Днес водирах жалба и до кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, като го молим за съдействие и се надявам, че ще предприеме необходимите мерки.

Съседът ни живее сам, стар ерген е. Майка му почина преди една година. Докато майка му беше жива подържеше двора чист, улицата беше образцова, а градината й райска. Но след като починаха близките му настана ужаса. Синовете ми многократно са провеждали разговори с Бешкаров. До саморазправа не се е стигало, надявах се , че ще  се разберат по мъжки, но нещата досега не се оправят. При направена от нас забележка да почисти имота си ни заплашва, че ще ни заведе дело, че ще ни разруши къщата.“ Потърсихме за коментар Васил Миленов кмет на селото, ето какво сподели той пред  екип на „Вяра“: „Въпреки многократните предупреждения срещу Васил Бешкаров и даване на срокове да отстрани проблемите положението със замърсяването става застрашително, заля двора на съседите с оборска тор, а сега при дъждовно време и приземния етаж на къщата на Фичорови с 20 см. тор. По този повод днес входирах протокол до общинска администрация-Самоков. По постъпилата жалба в кметството на с. Ярлово от сем.Фичерови комисия в състав Васил Миленов, Анка Диканчева, и Филинка Беневречева, констатирахме, че жалбата е основателна и взехме решение да му бъде съставен акт за нарушение на всички нормативни актове касаещи чистотата и порядъка в с. Ярлово. Издадено е предписание, че Васил Бешкаров се задължава в срок от 10 дни да изчисти двора и пътя от отпадъци и възстанови оградата от към Фичерови“, сподели Миленов.

Марияна Вучова