10 лв. взимат в общинската болница за вадене на кърлеж, дупничани: Здравната система ни убива, хем плащаме осигуровки, хем такси

Надписът с цената за вадене на кърлеж от общинската болница в Дупница

Д. Кирилова се оплака от частната болница: От спешния им кабинет ме препратиха с 5-годишното ми дете към преглед, който се заплаща; Костадин Костадинов: Ако е имало дежурен педиатър тогава детето се Преглежда безплатно

 

В сезона на опасните насекоми, в общинската болница на Дупница вадят кърлеж срещу 10 лв.

Д-р Йордан Никулчин

Това видя на регистратурата като ценоразпис представител на в. „Вяра” след сигнал на група дупничани, които се оплакаха от такси  и в двете болници в града. „И в общинската болница има ценоразпис.

Костадин Костадинов

Първо ни удържат пари за здравни осигуровки, след това допълнително плащаме в лекарските кабинети. Здравната система ни убива”, оплаката се дупничани в редакцията на в. „Вяра”. Д-р Йордан Никулчин от общинската болница категорично заяви, че за пациентите в болничното заведение има обявен ценоразпис и никой от медиците не би си позволил да взима повече от посочените цени.

Във вестник „Вяра” постъпи и друг сигнал от недоволни дупничани, но за частната болница.  „Искам да дам гласност на един абсурд. В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003”, прегледите в спешното след 20 часа вечерта в делнични дни, както и събота и неделя, при сключен договор между болницата и личния доктор е безплатен. Обаче, отивам с детето си (5 години), от спешното ме препращат към детско отделение, а там огромен надпис, че всеки преглед, независимо от обявените по – горе часови диапазони се заплащат (без да е посочена цена). Оказва се, че ако пациент на 90 години и пациент на 5 години при един и същи личен доктор, 5 – годишния си плаща, 90- годишния минава безплатно. Каква е логиката?”, пише в сигнала на Димитрина Кирилова. .

Оказва се, че в Спешния кабинет на частната болница възрастните пациенти с лични лекари, сключили договори със здравното заведение – се преглеждат безплатно. Малките пациенти обаче се изпращат в Детско отделение, където родителите трябва да платят за прегледа.

„Наистина имаме сключени договори с лични лекари да обслужваме техни пациенти в нашия спешен център. Няма задължение там постоянно да има дежурен педиатър. Когато има педиатър – малките пациенти се преглеждат безплатно. Когато няма – ги насочват към Детско отделение. Ако родителите представят направление от личен лекар, прегледът при специалиста ще е безплатен”, коментира финансовият директор на болницата Костадин Костадинов.

Същевременно, според последните информации гръм е причинил повреда в скенера на общинската болница. След направен оглед от специалист е установено, че заради гръмотевицата е изгоряла част от апаратурата и е необходим ремонт.