Депутатите освободиха управителя на Здравната каса Камен Плочев

Камен Плочев

Парламентът освободи предсрочно управителя на Здравната каса Камен Плочев от втори опит, след час дебати и няколко месеца напрежение около НЗОК. За освобождаването на Плочев гласуваха 109 души от ГЕРБ и Воля, 72 от БСП бяха против, а 30 от ДПС се въздържаха.
Шефът на НЗОК поиска сам да се оттегли заради здравословни проблеми в края на май. Той се позова на член от Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява здълженията си, може да напусне.
Плочев излезе в дълъг отпуск и се конфронтира открито със здравния министър за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му.
Преди две седмици Надзорният съвет на Касата поиска парламентът да реши дали да освободи Плочев. В петък управляващите опитаха да вземат решение, но заради протест на БСП то бе осуетено.
По време на дебатите Лъчезар Иванов от ГЕРБ похвали Плочев, че е изключителен специалист и човек, който знае да носи отговорност. Здравната каса обаче три месеца била на автопилот и не можела да функционира, заради това Плочев трябвало да бъде освободен.
Иванов цитира самия Плочев, който написал, че не може да изпълнява ангажиментите си и предпочита да бъде освободен. От опозицията защитиха шефа на Здравната каса и нарекоха оттеглянето му полуоставка.
Според Нигяр Джафер от ДПС Плочев си отива заради констатациите му, които политическата конюнктура не е могла на приеме. “Плочев каза, че системата ще рухне тази или следващата година, каза, че иска актуализация на бюджета на Здравната каса, въпреки че има 400 млн. повече. Упорито твърдеше, че средствата, дължим към чужди здравни каси са 70 млн., а не 7 млн.”, припомни депутатката.
Тя припомни, че Плочев е бил 17-ият шеф на Здравната каса и че повечето досега са си тръгвали след оставка. “Какво ще остане след сагата “Плочев”? Отдавна здравнонеосигурените не са проблем, въпросът е какво даваме на осигурените и как ги мотивираме да се осигуряват. Прекрасни лекари – лошо здравеопазване”, каза още Джафер.
Славчо Велков от БСП констатира, че се говори за здравословен проблем за оставката, а проблемът е във фискалната политика на държавата.
“Убеждавате ни, че причината за това състояние на Касата е шефът й. Това е проява на наглост”, каза Велков и обясни, че немската здравна каса е наела четири български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете на Касата.
“Най-големите дългове на НЗОК са натрупани през годините, когато Ананиев е бил председател на Надзорния съвет”, каза още социалистът.
Георги Михайлов от БСП обвини управляващите, че предприемат псевдомерки в системата на здравеопазването и даде пример с болницата във Враца, която кабинетът уж спаси, но там сега не работели асансьорите за болните от инсулт.
Това провокира лидерът на “Воля” Веселин Марешки да попита БСП дали по тяхно време асансьорът е работел и припомни колко са били пенсиите по времето на Жан Виденов.