Новото Audi A6 Avant: все така странно, но още по-красиво

ГЕРМАНИЯ Е СТРАНАТА НА КОМБИТАТА. Около две трети от всички продадени Audi A6 са комбита. И това е достатъчно основание Avant да бъде въведен на пазара малко след А6 Седан. Avant е дълъг точно колкото модела с 4 врати – 4,94 метра.

Внушителната предница със свръхшироката радиаторна решетка ни е позната, профилът е истинска наслада за окото. И въпреки това е близък роднина на най-грозния досега Avant (С3, 1983-1991 г.). Ъгълът на наклон на задното стъкло е същият като при стария модел – казва главният дизайнер Марк Лихте. Но ако това ви кара да мислите, че спортният дизайн е за сметка на вместимостта на багажника, се лъжете. Багажникът побира 565 литра, при сгънати облегалки на задните седалки дори 1680 литра.

С тези стойности комбито е напълно идентично с предишния модел, но конкурентите BMW (Серия 5 Туринг 570 до 1700 литра) и Mercedes (E-клас T-модел 640 до 1820 литра) могат да натоварят повече. За сметка на това Avant има преимущество по отношение на страхотната позиция на седене и големия простор на всички седалки. Отзад пространството за краката е по-голямо с 11 милиметра спрямо предшественика, има предостатъчно място дори и за пътници с висок ръст. Усещането е за малко повече простор в сравнение с Benz и BMW.

Наслада за очите: A6 Avant е сред главните претенденти за титлата „Най-красиво луксозно комби“

MMI touch response се доплаща. Модерната централа за управление с елегантна визия вече ни е позната от A7 и A8: Virtual Cockpit с 10,1-инчов основен монитор, под него 8,6-инчов дисплей, без въртящ/натискащ се бутон, без тъчпад. Управлението без бутони с тактилна обратна връзка може да се настройва различно, но изисква свикване и голямо внимание от страна на водача. Всичко функционира така, както трябва, а по отношение на усещането при допир в интериора все още никой не може да се мери с Audi. При старта на продажбите Audi обещава и актуализации over the air. Това означава: безплатни ъпдейти на картите на всеки 3 месеца, и то до живот. При това клиентите дори не трябва да посещават сервиза. Огромната навигационна карта зад волана е със страхотна разделителна способност и е разположена перфектно пред погледа – но се доплаща

Отзад е написано 55 TFSI, това е актуалният върхов модел на A6 Avant с 3-литров бензинов V6 с мощност 340 к.с. без филтър за твърди частици. Такъв ще бъде въведен в рамките на годината. Освен това се предлагат и 3 дизелови двигателя – два 6-цилиндрови с 231 к.с. (45 TDI) и 286 к.с. (50 TDI) и 2-литров дизел с 204 к.с. (40 TDI) – като всичките отговарят на нормата за вредни емисии Eвро 6d TEMP. И нещо много важно: всички двигатели са „меки“ хибриди (Mildhybrid). 6-цилиндровите двигатели са оборудвани с 48-волтова бордна мрежа, докато базовият агрегат е с конвенционална 12-волтова бордна мрежа. 6-цилиндровите дизели 45 TDI и 50 TDI са комбинирани с 8-степенна автоматична трансмисия, а 40 TDI и 55 TFSI – със 7-степенна скоростна кутия с два съединителя. Двойното задвижване quattro е серийно при всички 6-цилиндрови модели. Още по-висока сигурност се гарантира от общо над 30-те различни асистиращи системи, които при Audi са групирани в различни пакети. Защото Германия е не само страната на комбитата, но и на сигурността!

Електрическият заден капак и дистанционното управление на облегалките на задната седалка са серийни

Модерният свят на Avant: много място отзад – но и тук тъчскрийн вместо превключватели

Извод

A6 означава Avant. С новото поколение Audi въвежда на пазара едно изключително модерно в техническо отношение комби с много добро предлагане на място. Което по отношение на вместимостта на багажника си (565 литра) изостава от директните си конкуренти. И с което клиентите със сигурност ще се примирят.

autobild.bg