Рекорд! Над 200 гимнастички окупираха Кюстендил за турнир по художествена гимнастика, откри го кметът Паунов

Кметът Петър Паунов откри турнира и получи благодарствен плакет от президентът на клуб "Велбъжд" Валя Машова

Домакините от клуб “Велбъжд” мечтаят за нова зрителна зала, кметът Петър Паунов откри надпреварата, поздравителен адрес от председателят на БФХГ Илияна Раева

 

 

Рекорден брой състезателки над 200 уважиха 38-то издание на Международния турнир по художествена гимнастика “Кюстендилско лято”. Традиционната надпревара се организиран от клуб “Велбъжд”, със съдействието на общината.

Рекорден брой състезателки уважиха 38-то издание на Международния турнир

Двудневната надпревара в залата на комплекс “Осогово” едва побра участничките, техните треньори и зрители. Гимнастички от 4 клуба от Австрия, представителки от САЩ, Бразилия, Белгия,16 клуба от България, сред тях и момичетата от “Велбъжд”, показаха на килима своите съчетания в спор за отличията във всички възрасти, в А и Б категория.  Турнирът бе открито от кметът на Кюстендил Петър Паунов. „Ако в днешни дни нещо може да победи Цар Футбол, това са художествената гимнастика и красотата. Успех на състезателките”, с тези думи се обърна към всички градоначалника. Той получи благодарствен плакет от председателя на СК по художествена гимнастика „Велбъжд”  Валя Машова. Поздравителен адрес изпрати председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

Залата едва побра любителите на художествената гимнастика

Сред гостите бяха областният управител Виктор Янев, заслужилите треньорки Райна Афионлиева, създала школата по художествена гимнастика в Кюстендил, Филка Раденкова, почетният президент на клуб “Велбъжд” Блага Шишкова. Главен съдия на турнира бе Марияна Пищалова, която е родом от Кюстендил.

Марияна Пищалова награждава малките таланти от ансамблите

Повече от 50 комплекта медали и десетки купи бяха раздадени на надпреварата, която с броя си участнички, даде заявка за още по мащабен турнир след две години, когато ще бъде и 40- то юбилейно издание на “Кюстендилско лято”. Талантливите грации бяха дълго аплодирани, за чудесните си композиции и отличното изиграване. Освен индивидуалните изпълнения, зрителите се насладиха и на представянето на ансамбли и представяне на гимнастиката като масов спорт.

“Децата от “Велбъжд” спечелиха десетки медали в многобоя и на отделните уреди, в двете категории- А и Б. Мечтата ни е Кюстендил да има хубава зрителна зала за всички спортове. Така ще можем да приемем повече грации и да организираме турнир на едно по- високо ниво”, каза президентът на клуб “Велбъжд” Валя Машова.

Десетки медали и купи спечелиха кюстендилските грации

Следващото изпитание за гимнастички от клуба е Държавното първенство в А категория за девойки младша възраст до 10 г. и девойки младша възраст до 12 г., което ще се проведе в спортния комплекс Камчия.

Краси Ценкова