Кюстенцилците Кристияна Кръстева и Алекс Георгиев спечелиха дипломи от театрален фестивал в Русе

Финалната сцена на "Съкровището на Силвестър"

Театрали от Кюстендил грабнаха награди на фестивал в Русе. Градът бе домакин на XXII ученически театрален фестивал “Климент Михайов”, като традиционно в него взеха участие 24 театрални състава от 12 български града. Сред тях бе и Театралната школа на ОДК Кюстендил, която за първи път представи град ни на русенска сцена.  За да пътуват до Русе младите театрали проведоха успешно кампанията „Смет за пътуващ театър.

Младите театрали получиха поздравени за великолепното превъплъщение в образите им

“Представихме отлично Кюстендил. Благодарим за доверието на всички” – споделиха младите актьори.  Постановката “Съкровището на Силвестър” младите кюстендилски актьори играха на голямата сцена в Драматичния театър, която е с много богата история и традиции в театралния живот.  “Залата бе пълна и след представлението много от младите зрители помолиха за обща снимка с актьорите.

2 награди за Театралната школа на ОДК от ученическия фестивал в Русе

След играта се проведе обсъждане с журито. То бе председателствано от театроведа и драматург- Крум Гергицов, обичаната от всички актриса Мария Статулова и младият актьор и режисьор от русенския театър Ивайло Ненов”, сподели Ани Кръстева, ръководител на трупата.  Заслужено кюстендилската трупа получи похвали от всички членове на журито, като бе отбелязано правилната сценична реч и пласирането на сцена, великолепното превъплъщение в ролите, осъвременената драматургия, оригиналните решения, постоянната динамика на спектакъла, прекрасния финал, посланието в края на пиесата, уникалния синхрон и картината, която актрисите създават в цялата пиеса, тяхната артистичност, танците и песните.

Всички главни актьори бяха поздравени за великолепното превъплъщение в образите им. Трупата успя да завоюва за Кюстендил две награди – за женска роля диплом получи Кристияна Кръстева в ролята на Фелиция, а за мъжка роля Алекс Георгиев в ролята на Едноокия.

“За първи път сме на тази сцена и сме участници в този престижен фестивал. Щастливи сме, че успяхме да представим отлично града ни. Разбираемо русенските представления взеха 22 награди, все пак те са домакини. Има много трупи, които не взеха и нищо. Но самият факт, че носим две награди на нашия град ни прави много щастливи. Бяхме оценени и забелязани. Кюстендилската школа показа много високо ниво на подготовка, оригиналност и екипна работа. Журито час и половина проведе разговор с младите актьори, харесаха ни. Получихме покана и догодина да сме част от фестивала. Дано имаме възможност пак да отидем, ние вече сме школа със собствен стил и нови идеи.”, допълни още Ани Кръстева.

Краси Ценкова