Успех! С 5 от най-готините си овце Иван Шавков от Марикостиново отива на изложение в Перник, стопанинът си стъпи на крака след като приспаха 68 от кравите му

Иван Шавков

Овцете на животновъда от петричкото село Марикостиново Иван Шавков спечелиха билет за изложение в Перник, на което ще се съберат всички овцевъди от страната, за да покажат най-добрите породи за вълна и месо. Той трябва да подбере от стадото само пет овце и с тях да участва на изложението, което ще се състои на 13 другия месец. “Получих покана от съюза на животновъдите ,в която ме канят да участвам в изложение в Перник. Избран съм от всички колеги от цяла Южна България. Условието е да подбера само пет овце от стадато“, обясни Шавков на отговорника за селските кметове при общинска администрация Иво Попов .“Чудесно ! Поздравления“, похвали го администраторът на кмета Димитър Бръчков и му пожела успех в надпреварата.

Шавков успя да се вдигне на крака ,две години след като ветеринари от агенцията по безопасност на храните приспаха всичките му налични 68 крави заради открит във фермата му заразен дерматит. Със средствата ,които му бяха преведени като компенсация ,той закупи овце ,от порода предназначена за отглеждане на вълна и месо. Така с годините стадото му набъбна на над 120 броя овце,и сега фермата му в село Марикостиново е сред първите в страната по показани показатели за вълна и месо.

Венко Стефанов