Кметът на Радомир Пламен Алексиев и ОбС шефът Светослав Кирилов сменяват столовете като Путин и Медведев

Пламен Алексиев

Скандалният кмет на община Радомир Пламен Алексиев, който е подсъдим за злоупотреба с бюджетни средства, предава щафетата на председателя на Общинския съвет Светослав Кирилов в предстоящите догодина местни избори, разкриха запознати. Врътката се налага заради скандалите и ще позволи на Алексиев, макар и в сянка, да запази позиции в общината. Интересното е, че Алексиев няма да остане с празни ръце, по примера на Путин и Медведев с Кирилов просто ще си разменят местата, Алексиев ще стане председател на Общинския съвет.

Така се очертава, че кметския пост ще пази бившият вратар на местния футболен отбор Светослав Кирилов. Плюс в него полза е, че във врата му не дишат прокурори, които мъчат в момента Алексиев и зам. – кметицата му Любка Димитрова.

Имената и на двамата се замесиха с казуса около депото в Преник.

Светослав Кирилов

Както „Вяра” писа, депото в Перник „Тева” поглъща като Бермудски триъгълник община Радомир, съобщиха източници на „Вяра”.


Иличо Йорданов

„Радомир изчезва заедно с кмета Пламен Алексиев, барабар с председателя на ОбС Светослав Кирилов заради неизгоден договор за компостиране на боклука на общината в пернишкото депо.

Кметът Пламен Алексиев рева пред мен, защото договорът му с пернишкото депо е за 100 лв. на тон. За една година е натрупал сметка от 600 000 лв. и сега не може да намери парите. Фирмата, която стопанисва пернишкото депо, ще погълне цялата община Радомир”, алармира Ахмед Арабов – еколог, вещ по компостирането и собственик на фирма „Биокомпост БГ”.

Емил Крумов

Освен това община Радомир провежде конкурс за събиране и извозване на боклуците до регионално депо за неопасни отпадъци „Тева” в Перник. Поръчката е за 1,9 млн. лв. без ДДС. Боклукът в Радомир се чистеше от софийската фирма „Астон сервиз” ООД, собственост на Георги Харачерев. С встъпването си в длъжност новият председател на ОбС – Радомир, Светослав Кирилов прокара на заседание от 30.11.2015 година и повторно прието на 16.12 незаконно решение за по-висока такса смет на радомирци.

„Подозираме, че кметът Пламен Алексиев и ОбС шефът Кирилов наистина се опитват да фалират общината. Истина ли е, че са сключили договор за 100 лв. на тон, затова ли трябваше да изгонят Паргов от града, затова ли издигаха лозунги и правеха протести срещу него? Не ги ли е срам да получават най-високите заплати? Над 2000 лв. получава кметът Алексиев и 1800 лв. Кирилов.

Освен всичко двамата укриват в редиците на ГЕРБ криминално проявен и осъждан съветник. Не стига това, ами същият е и лидер на младежкото ВМРО. Да се чуди човек как са се уплели. ВМРО и ГЕРБ в Радомир и брашно мелят даже. Нищо че съветникът на ВМРО облепи къщата си в центъра на Радомир с плакати на Красимир Каракачанов на отминалите президентски избори. Това не смущава герберите в Радомир.”, пишат радомирци.

Както „Вяра” писа, на сесия общинският съветник Емил Крумов постави въпроса относно съдебното минало на съветника Иличо Йорданов от листата на ГЕРБ. Йорданов заяви пред целия ОбС, че е неосъждан и притежава чисто свидетелство за съдимост. Председателят на Общински съвет – Радомир, Светослав Кирилов заяви пред всички, че всички кандидати за общински съветници от партия ГЕРБ са представили свидетелства за съдимост. Кметът Пламен Алексиев пък се похвали, че лично той е подреждал листата на ГЕРБ и че всички кандидат-съветници са представили свидетелства за съдимост, че не са осъждани.

Оказа се обаче, че това не е вярно, тъй като Радомирският районен съд е издал на Иличо Бориславов Йорданов свидетелство за съдимост, че е осъждан.

Емил Крумов обаче подава жалба до Районна прокуратура – Радомир, за да изясни съдебното минало на Иличо Йорданов.

Проверката показа: „С присъда № 103 от 04.04.2013 година, постановена по нохд № 34/2013 година по описа на Радомирския районен съд е признат за невиновен за извършено престъпление по чл.129 от НК.

По протест на Районна прокуратура-Радомир с присъда № 21 от 29.05.2013 година, постановена по внохд № 101/2013 година, Пернишкият окръжен съд е отменил присъда № 103 от 04.04.2013 година, постановена по нохд № 34/2013 година по описа на Радомирския районен съд и е признал Иличо Бориславов Йорданов за виновен за извършено престъпление по чл.129 от НК, а именно, че на 16.06.2012 година е причинил на Хасан Ахмед Ибрям средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на първи зъб долу вляво и избиване на същия, с което е затруднено дъвченето и говореното на пострадалия и му е наложено наказание ”пробация”за срок от шест месеца.

Върховен касационен съд, 1-во НО, с решение № 451 от 29.10.2013 година, постановено по наказателно дело № 1489/2013 година е оставил в сила присъда № 21 от 29.05.2013 година, постановена по внохд № 101/2013 година на Пернишкия окръжен съд”.

Така на практика се оказва, че към момента на избирането му за общински съветник от листата на ГЕРБ, така и към настоящия момент Иличо Йорданов е осъждан.

Съдът отмени дрането на кожи заради таксите за боклука. С решение на ОбС – Радомир таксата за битови отпадъци за 2016 г. за граждани бе завишена от 1,8 на 2,25 промила, или с повече от 25%. Местният налог бе увеличен и за фирмите, макар там скокът да е по-малък – от 6,5 на 7 промила, но юридически лица, които плащаха на база количество генериран отпадък, също бяха неприятно сюрпризирани. Вместо 10 лв. цена на бобър те трябва да плащат по 23,65 лв. Стойността на самата план-сметка също бе завишена с 1 600 000 лв. в сравнение с 2015 г. и за тази година тя бе фиксирана на 8 920 808 лв. Срещу решението на местния минипарламент подадоха жалби седем физически и юридически лица, а към тях в хода на делото бяха присъединени още 37.