9 615 лв. от нужните 44 500 лв.  са събрани за вдигането на войнишки паметник в Рила, шефът на инициативния комитет В. Кабзималски: Кметът подкрепя идеята, ще ни помогне

На кафе след срещата покани присъстващите Васил Кабзималски

90-годишната внучка на опълченеца Христо Стоилков – Катя: Баща ми умря млад и ни отгледа дядо, имената на опълченците също да се изпишат на паметника

Моравка от Стойлковия род: Мъж от Рила се върна жив от фронта след като бе обявен за мъртъв, помогнал му е Рилския чудотворец св. Иван Рилски

 

9 615 лв. до момента са събрани за изграждането на войнишки паметник в Рила, стана ясно на среща на Инициативния комитет в сградата на общината.

Кметът на Община Рила Георги Кабзималски се запозна с решенията на инициативния комитет

Това съобщи председателят на ИК Васил Кабзималски. Инициаторът заяви, че паметникът ще струва 44 500 лв.  „Необходими са още около 24 000 лв.,  дарения за да се реализира паметника, община Рила също се ангажира да помогне.

Това е идейният проект за паметника

Направени са разходи за за геодезическо проучване, архитектурен проект и др.” , сподели Васил Кабзималски. Писма за подкрепа на инициативата за паметника са изпратени на Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов, обл. Управител Виктор Янев, Симеон Саксбурготски, до игумена на Рилската обителепископ Евлогийи и мн др.

Моравка разказва историята на върналият се жив рилчанин, за който близките получили вест, че е убит 
 90- годишната Катя Стойлкова също подкрепя изграждането на  войнишкия паметник

Васил Кабзималски заяви на присъстващите, че общо 177 са загиналите войни от град Рила, село Смочево, село Пастра, село Падала, Рилски манастир и село Бозовая.

На срещата Васил  Кабзималски запозна кмета на община Рила Георги Кабзималски и присъстващите с инициативата за паметника.

Елемент от паметника

90-годишната внучка на опълченеца Христо Стоилков – Катя Стоилкова, смята че опълченците също трябва да бъдат изписани на паметника. „Моят баща Христо е  имал късмет, че дядо ми се е върнал жив от войната, но баща ми умря млад и ни отгледа опълченеца дядо Христо”, разказа жената. Друга случка пък сподели Моравка от Стойлковия род: „Рилчанец, на който семейството получило известие, че е загинал на фронта се върнал жив и здрав след шест месеца. Споменавал, че молитвите към рилския светец го върнали към живота и при близките му”.

Всички истории, до които се е докоснал Васил  Кабзималски, той описва в книга.