Мая Манолова е готова да подаде оставка срещу решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова заяви готовност да подаде оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания.
Повод за заявеното й намерение е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ и подозренията към нея за лични амбиции и “краткосрочни политически цели”. “Е, аз нямам такива. Ако това е техният проблем – доверието в институцията на омбудсмана, съм готова да подам оставка, а те да решат проблема на майките”, коментира Манолова.
Омбудсманът предлага срещу своята оставка институциите да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания – законите за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания, както и на два други закона – за частния фалит и за свръхправомощията на банките.
Омбудсманът коментира, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания. От 169 млн. лева, които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги по данни на социалното министерство се предоставят на 11 508 души, за останалите се дават по едни 90 лева, които не стигат за нищо, отбеляза Манолова. По думите й тези пари не се харчат целесъобразно, честно, справедливо. “Като човек съм трогната от страданието на майките и от тяхната смелост, така че ще стоя с тях до край и по този начин се надявам да мотивирам всички, които се притесняват от мен, да решат проблема на майките”, заяви Мая Манолова. “Ако аз съм им проблемът, те нямат проблем”, добави тя.

 

 

 

БТА