Череши вървяха по 1 лв. на пазара в разкопания ж.к. „Бистрица”, дупничанинът Лъчезар: Заради пороите печалбата отиде на вятъра, исках да изнасям в Русия, но ЕС ми попари мечтата

Венелин и Лъчезар напълниха чанта с череши на Виктория

Търговците се оплакват от малко клиенти заради строителните дейности, Калинка от Бистрица: Голям прахоляк е

 

Само по левче се продаваха на пазара в ж.к. „Бистрица” в Дупница последните череши, обрани от дупнишкия черешарник на Петров баир.

Лъчезар подари касис на Зоя за домашната градина

Заради строителните дейности в квартала, пазарът е почти без продавачи, а малцината се оплакаха от липса на клиенти.

Дано скоро отново да може да изнасяме череши за Русия, надява се Лъчезар

Това принуди собственикът на 4 декара черешарник на Петров баир да пусне на промоция последните петдесет кила. Обясни, че черешарника му в наследство от баба му.

Бистричанката Калина също продаваше последните си череши по левче

Помощникът на Лъчезар – Венелин сподели, че черешите са много вкусни. Лъчезар е направил черешарника с идея да изнася череши и компоти за Русия, но след влизането ни в ЕС мечтите му рухнали. „Черешите щяха да издържат и до юли месец, но от силните дъждове се напукаха и разцепиха и печалбата ми отиде на вятъра” с огорчение каза Лъчезар.

„На Петров Баир беше един от най-хубавите черешарници в Дупница, сега всичко се занемари през годините, чужди вериги ни продават чужди плодове, наште се скапват на полето. Като нямаме печалба от продажби нямаме и пари за инвестиции в земеделието. Тръгнало е на там, че  чеве се секат и безразборно дърветата в Дупница. Децата след някоя година няма да знаят какво е череша в Дупница, ще я гледат само на картинки.

Спасението е износ за Русия”, разсъждава Лъчезар. Виктория  от съседен на пазарчето блок идва да си куп няколко пъти от черешите на Лъчезар за компот и сок.

Покай строителните дейности на пазара вече има малко търговци и малко клиенти.

От вилите на село Бистица череши на пазара донесе и съседката на лесничея Георги Амбарков от дупнишкото село Бистрица – леля Калинка. Калинка се оплака от прахоляка от стротелните дейности в ж.к. „Бистрица” и сподели, че качеството на работа ней допада. А пък Зоя успя получи подарък  коренче касис  от  Лъчезар и Венелин, за домашната си градинка. Касисът е много полезен за сърцето плод, яде се и срещу склероза, бе доволна  Зоя.