Съветникът Зашкев притисна кмета с въпроси колко пари е налял бизнеса в Самоков за 3 г., изригна: Георгиев, инвестициите, които сте привлекли за града са кръгла нула

Васил Зашкев (на преден план)

Градоначалникът: ЧЕЗ, завода „Самел” правят инвестиции…

Зашкев: Фирмите, които изброихте сигурно правят тези инвестиции и въпреки вас, младите хора напускат масово града

Колко инвеститори са привлечени в Самоков през последните 3 години? С този въпрос и още куп питания съветникът от Реформаторския блок Васил Зашкев притисна кмета Владимир Георгиев на ОбС сесия. Зашкев поиска публично да се обяви и на каква стойност възлизат инвестициите им?

Кметът Владимир Геогиев

Съветник Зашкев попита още: „Продължавате ли да считате, че е положително  Общината да е най-големият работодател?“  В отговор кметът Георгиев каза: “ Само ще кажа на Зашкев, че изобщо не ми е приятно в отговорите ми да вменява думи, които аз нямам спомен да съм ви отговорил. Когато  Зашкев иска да ме пита нещо нека  да са му по-конкретни въпросите. Аз никога не съм  говорил такива неща. Приоритет на общината е не да се стреми да е най-големият работодател, а да създава благоприятна среда за развитие на малкия и средния бизнес, туризъм, търговия, услугите, да стимулира развитието на земеделието , животновъдството с цел намаляване на безработицата и създаване на добър климат.  На въпроса ви колко инвеститора са привлечени на територията на Община Самоков през последните три години , Община Самоков е съществувала и преди вие да дойдете като общински съветник и продължава да съществува и след вас разбира се. Инвеститори са всички тези, които са закупили земи, сгради , наели са помещения, земеделски земи и др. Инвеститори са и всички местни фирми и предприемачи, които са модернизирали, разширили производството или дейността си, инвеститори са и тези на които са одобрени съответно ПУП -ове, издадени са строителните планове, разрешения  и са въведени в експлоатации. В тази връзка ви информирам, че на територията на цялата община, а и не само на града, но и във всички села има реализирани значителен брой инвестиции. Инвеститори  са вложенията и на ЧЕЗ, които изцяло подмениха електропреносната мрежа в махалата, но на каква стойност е не мога да ви кажа. Инвеститор е „Комекес”, която непрекъснато разширява базата си, производството си в завода „Самел“ и други предприятия, които не само откриха строителни разрешения. Не считате ли за инвеститор „Бороспорт“, „Маркан“ и други”? , беше отговора на кмета Георгиев.  Зашкев отново поиска думата: “ Да се надявам, обаче че ще продължи да има Самоков и след вас и вашето управление, г-н Георгиев, защото става съмнително с принудителната миграция. А иначе инвестициите  производството, които сте привлекли вие г-н кмете са нула, кръгла нула.  А фирмите, които изброихте сигурно правят тия инвестиции  и въпреки вас. Така че най – най- голямото доказателство за това  е, че младите хора напуснаха от тук“,  заяви Зашкев .

Момент от сесията

От 29-те съветници в местния парламент, самоковци определят като най-активен и одобряват работата на Васил Зашкев.  Той продължи с въпросите към кмета Георгиев, на които във времето не е получил отговори: „ Преди повече от един месец по молба на наши съграждани ви поставих въпроса, защо общината не може да отремонтира три улични чешми и да започнат да функционират. В летен сезон сме. Вие тогава ми казахте: „Кой е казал, че не може, как не може“. 40 дни след това ситуацията е същата. Жители на село Райово питат за ремонтните дейности на две улици от коя фирма се изпълняват, какво е качеството, осъществявали се инвеститорски контрол от общината, отговори на тези въпроси мисля, че е редно да дадете, не на мен, а на жителите по селата и града.

Стадионът същото е положението, разкопан и изоставен. Георгиев, вие в хидростроителството , в градинките имате опит, оправете и тези проблеми “, заяви Зашкев.

„Георгиев не отговори на зададения  въпрос относно направените инвестиции в Община Самоков през последните три години. Градоначалникът изтъкна като свой актив присъствието на ЧЕЗ на територията на Община Самоков , работата на единиците оцелели предприятия и фирми, какъвто е случая със „Самел-90“, „Комекес“, „Маркан“, „Бороспорт“, забравяйки, че всички те са били в община Самоков преди него и  ще останат и след него.  Всеизвестен факт е, че в общината няма никакви нови и реални инвестиции, в резултат на което безработицата традиционно е два пъти по- висока от средната за страната. Незначителен е приносът на общинска администрация за намаляване на този процент, назначавайки на работа по програми за временна заетост трайно безработни лица. Основен критерии за добро управление на една община  е икономическото състояние. Общини като Севлиево, Шумен получават награди за най-много инвестиции, в Хасково стъпват нови чуждестранни инвеститори,  а кметът на Самоков получава отличия за най-дълги велоалеи и за пожарникар  на годината”, коментираха помежду си съветници след сесията.

Марияна Вучова