Елена Джокина представи първа изложба с картини от кожа в Сапарева баня, призна: Това ми е хоби, разтоварва ме, Ваня Благоева от Благоевград й подари ваучер за екскурзия

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Първата си изложба представи в галерия “Васил Крапчански” в Сапарева баня Елена Джокина – председател на местното читалище “От извора – 2013”. Джокина, която по професия е медицинска сестра, е работила в санаториума и е дългогодишен физиотерапевт. Започва да се занимава с изобразително и приложно изкуство, както и да прави декупаж едва в последните 6-7 години. Завършила е курсове по декупаж и други техники в Милано, Италия, където е живяла тогава. В изложбата представя 23 свои творби – приложно изкуство, ръчно изработени от кожа, предимно с флорални мотиви, както и чинии с декупаж и изрисувани кратунки.

Елена Джокина започва най-напред да рисува с акрилни бои върху керамика, камък, а от известно време изработва нестандартни картини върху естествена кожа.

„Тук, в Сапарева баня се роди една вечер идеята ми да започна от естествена кожа да изработвам фигурки. Цяла нощ работих, но не можах да направя нищо. На другия ден обаче ми дойде друга идея – да започна да изработвам цветя и така започнах… Едното води до другото, следва трето, четвърто… това ме увлича да работя, но това просто ми е хоби, разтоварва ме. Никога не съм рисувала, но имам сега и картини и икони. Започнах от 5-6 години да рисувам. Правя го с удоволствие“, каза за „Вяра“ Джокина. Тя не скри радостта си от присъствието на нейни приятелки от Благоевград.

„Те изключително много ме вдъхновяват. Ваня Благоева е представителка на известна туристическа фирма в Благоевград, а Здравка Чимева – председател на Сдружение „Движение – Ние жените”- Благоевград. Те ме окуражават много, но и всички от НЧ „От извора 2013“ – ме вдъхновяваха, за да направя тази изложба.

Нейната приятелка Ваня Благоева сподели: „Елена е всеотдайна, светла, отзивчива и добра. На нея за всичко можеш да разчиташ. Станахме приятелки на една екскурзия. Започна да рисува и подарява изрисувани камъчета. После чиниите, маслените картини… При тях имате чувството, че наблюдавате един много дребен гоблен, преливащ се във всички цветове и нюанси. Какво ли не е правила – природни красоти, Гейзера… По тази изложба работи 6-7 месеца.“

На изложбата, открита от уредника на галерията Силвия Славкова, присъстваха десетки сапаревобанци, повечето от НЧ „От извора 2013“. Между гостите бяха Зафирка Бичакова, Ирина Коляндова, секретарят на читалището Иван Наумов, бившата главна счетоводителка на община Сапарева баня Любка Маргина и много др. Елена Джокина почерпи гостите с бяло вино, баница, бомбони и сладки, на всеки откъсна по парче вкусна домашна пита и подари камък с декупаж. Ваня Благоева пък и подари голям букет с цветя с ваучер за една голяма екскурзия до Плевен, Шипка, Габрово и Голяма Косматка.