Германският финансов министър: Еврото е завинаги

Според Олаф Шолц без общата валута Европа ще е по-малко сплотена и по-слаба

 

Германският министър на финансите Олаф Шолц похвали споразумението между канцлерката Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за реформата на еврозоната и по-конкретно за създаването на неин общ бюджет.Еврото няма да прекрати своето съществуване и в бъдеще, убеден е Шолц.”Еврото няма път назад, защото прави сигурно нашето общо бъдеще в Европа”, коментира той в интервю за “Райнише пост”.По думите му, без общата валута Европа ще е по-малко сплотена и по-слаба.Той похвали споразумението за реформа на еврозоната, което беше постигнато на 19 юни по време на преговорите между канцлерката Меркел и президента Макрон в замъка Мезеберг край Берлин.

Благодарение на тези решения “ние ще продължим да изграждаме своя общоевропейски дом със стабилен и здрав покрив, който ще издържи на бъдещите бури и порои”, добави Шолц.

По-конкретно, общият бюджет на еврозоната ще помогне чрез инвестиции да се стабилизира единното валутно пространство, отбеляза министърът. Този бюджет може да се пълни от данък върху финансовите операции, предлага Шолц.

Меркел и Макрон ще реформират еврозоната

Лидерите на двете най-големи икономики в ЕС смятат да създадат през 2021 г. общ бюджет на еврозоната успоредно със съществуващия бюджет на ЕС. Освен това се планира да се трансформира Европейският стабилизационен механизъм, който беше създаден през 2012 г. за борба с дълговата криза, в Европейски валутен фонд.

Той ще трябва да оказва помощ на държавите от ЕС, които имат финансови проблеми.

“Отделен бюджет за еврозоната не означава, че страните извън нея ще бъдат пренебрегвани”, коментира изследователят на ЕС д-р Роня Кемпин, цитирана от БНР.

 

По думите ѝ, няма основание страните извън еврозоната да се притесняват, че със създаването на отделен бюджет разделението в Европа ще бъде затвърдено.

“Аз не споделям тези страхове. За сега е ясно, че Германия и Франция поставят само основата на такъв бюджет. Детайлите обаче все още не са ясни, а те са предмет на преговори не само между двете страни, а и с Европейската комисия”, заяви д-р Кемплин.