ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ: Ще запази ли Ердоган властта?

Днес, повече от година преди редовната дата за провеждането на избори за президент и парламент в Турция, над 56 млн. души имат възможност да упражнят правото си на вот и да дадат своя глас за бъдещето на страната. Изборите в южната ни съседка се определят като исторически, защото след тях официално влиза в сила новата система на управление, даваща силно разширени правомощия на държавния глава.
В надпревара за поста се изправят настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и още петима души. Социологическите проучвания сочат победа за сегашния държавен глава, но не се изключва и възможността за балотаж. Ако до такъв се стигне, той ще се проведе на 8 юли, а най-вероятния опонент на Ердоган е кандидатът от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже.
На митинг в събота Индже успя да събере само в Истанбул около 5 милиона души. През последните дни в цялата страна са били организирани над 100 масови мероприятия в негова подкрепа и срещу Ердоган.
Що се отнася до останалите кандидат-президенти, сред тях са Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), Мерал Акшенер от „Добра партия“, Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието и Догу Перинчек от Патриотичната партия.
Който и от тях да спечели, той ще получи огромна власт в ръцете си. Турция вече няма да е парламентарна, а президентска страна, в която държавният глава ще бъде овластен с изпълнителни правомощия.
Конституционните промени бяха гласувани на референдум през април миналата година. Те предвиждат също увеличаване на броя на депутатите в парламента от 550 на 600 и премахване на поста министър-председател.
За участие в парламентарните избори са допуснати осем партии и са сформирани две предизборни коалиции – едната включва управляващата Партия на справедливостта и развитието, Партията на националистическото действие и Партията „Велик съюз“, а другата – Народнорепубликанската партия, „Добрата партия“, Партията на щастието и Демократичната партия.
В страната са регистрирани 56 342 263 избиратели за участие в предсрочните избори. Избирателите зад граница са 3 490 065 души, а общият брой на турските избиратели е 59 391 328.