Перничанин бе уцелен с камък във влака Благоевград -София, Петко Тончев: Всичко е заради неглижирането на проблемите от страна на министър Московски и Папукчийски от БДЖ

Инцидентът станал, когато композицията минавала през квартал “Факултета” във влака Благоевград – София. Човек е бил ударен с камък , докато композицията е минавала през квартал “Факултета”.

Това става ясно от пост в социалните мрежи. В публикувания клип мъж обяснява как човек е бил уцелен от хвърлен през прозореца камък. На кадрите се вижда пострадалият да лежи на земята, а лицето му е окървавено.

Очевидци веднага са сигнализирали на спешния телефон 112, до няколко минути линейка пристига и откарва мъжа в болница. От началото на годината това влаковете, които са замеряни с камъни са 19.

“Човекът е от Перник, състоянието му се стабилизира. Още преди няколко години започнахме работа с БДЖ и НКЖИ по повод инцидентите, случващи се в ромските махали, през които влаковете преминават. Бе изготвена програма и на място имаше екипи, които работеха с обитателите на тези райони. Тази програма обаче преди няколко месеца бе спряна от министър Московски”, заяви в телефонен разговор за “България сутрин” комисарят на ромите в България Петко Тончев.

По думите му в кв. “Факултета” има група роми, която периодично създава проблеми. Съответните институции са били информирани, но към момента мерки не са взети.

Петко Асенов твърди , че с бившият министър на транспорта Даниел Папазов е работил перфектно, но сега среща тотално неразбиране от страна на Ивайло Московски

 

“Още преди няколко години започнахме работа с БДЖ и НКЖИ по повод инцидентите, случващи се в ромските махали, през които влаковете преминават. Бе изготвена програма и на място имаше екипи, които работеха с обитателите на тези райони. Тази програма обаче преди няколко месеца бе спряна от министър Московски”, заяви комисарят на ромите в България Петко Тончев.
По думите му в кв. “Факултета” има група роми, която периодично създава проблеми. Съответните институции са били информирани, но към момента мерки не са взети.

“Създаденото напрежение е следсвие от безучастното и безотговорно участие на Министерство на транспорта и съобщенията по отношение намаляване на набезите в системата на железниците от„Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) и „Български държавни железници“ ЕАД и спирането на програмата на Националният център за развитие на ромите в България от държавните фирми.
Няколко кратни писма до министъра и покани за среща за продължение на една година за съвместната работа остава без отговор. Напрежението още повече ескалира след писмен отговор на генералния директор Красимир Папукчийски на „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) до министъра на транспорта и съобщенията Ивайло Московски и до директора на дирекция ’’Канцелария’’ в администрацията на президента Румен Радев, че такава програма за намаляване на набезите в системата на железниците не е позната на ръководството на ДП НКЖИ.

Брошура за набезите в системата на железниците изданена от НКЖИ в 50 000 броя. Колко ли пари са платили железниците за тази хартии, раздавани по влаковете?

Генералният директор Папукчийски така нагло излъга президентството и министъра, че всички му повярваха и вече една година програмата е спряна.
Защо министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски не обърна внимание на няколко писма до министерството по отношение програмата за намаляване на хвърлянията на камъни в ромските квартали, където има железен път и набези, на загубите за няколко милиона в системата на железниците? Кой има интерес да се краде с милиони от БДЖ и НКЖИ кой? Защо винаги обвиняват ромите в тези кражби?
Кой спря програмата на Националния център за развитие на ромите в България за набезите и мерките срещу в системата на железниците? Кой стои зад всичко това?Програмата, която генералния директор на „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) казва в писмото си до министъра, президента и до нас ,че не познава такава програма това е пълна и нагла лъжа.Програмата стартира след среща с зам. главният прокурор на България Ася Петрова и тогава директора на СДВР Ивайло Спиридонов, сега главен комисар и Директор на ГДБОП. Програмата беше обсъдена и тръгна, първото което направихме, е да решим проблема с незаконното пребиваване на роми в жилища на НКЖИ в район Подуяне. Загубите от вода и наеми за компанията бяха около 50 хиляди лева месечно или около 600 хиляди лева годишно. Успяхме да настаним всички живеещи там незаконно в жилища на компанията и да подпишат договори за наем. Всички тези загуби за НКЖИ бяха премахнати и сега вече години си плащат редовно разходите за вода, ток и наеми. Бяха премахнати няколко бракувани блока, в които живееха роми,но преди да бъдат настанени бяха настанени жилища на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ). Но вече една година договорите на тези хора не са подновени и преподписвани, а целта е тези блокове да бъдат премахнати. Издадена е брошура от близо 50 хиляди броя за набезите и опасността на децата от високото напрежение по гарите и селфи снимките по вагоните и какви последици може да има за тях.
Успешно бяха премахнати над 40 постройки и къщи при ремонта на жп линията “Захарна фабрика” от кв. “Факултета”, като на живеещите от квартала им беше предоставени жилища от НКЖИ, но договорите все още не са преподписвани и всичко тръгва от тук. Другата вероятност, от която идва проблемът, е предстоящото бутане на няколко блока в така наречените “Виетнамски жилища” на ромите. Световна ромска организация и Националния център за развитие на ромите в България предложи програма и решение на областния управител на София град Пехливанов за решаването на жилищните проблеми на ромите от кв “Факултета” и “Виетнамските жилища”, но и досега няма отговор и проблемите се задълбочават.”- каза Петко Тончев  Асенов, комисар на ромите в България на Световната ромска организация.