Станислав Владимиров рамо до рамо с президента Р. Радев: Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишно

Българските медии в Сърбия ще получат 535 хиляди евро годишна субсидия. Това съобщи след срещата с представители на българското малцинство в сръбския град Димитровград депутатът от БСП Станислав Владимиров от Перник. Той бе удостоен от президентите Румен Радев с покана да бъде до него при срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич.

“Девет медии на български език дадоха своите заявки, три пъти повече от това което се финансира в момента. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет, който ще влезе в сила от 7 до 10 дни”, заяви българският държавен глава. Той посочи, че по въпроса за образование на български език нещата се решават и след като 30 години не са издавани учебници на български език, от миналата година вече има издадени. От думите му се разбра, че Вучич е съгласен фамилията на жените да завършва на “а”.” – разказа Владимиров.

“Съдбата на това национално малцинство е от изключителна важност не само за България, но и за Сърбия и за двустранните отношения и за европейската перспектива на Сърбия. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент на президента Вучич. Но трябва да има и спазване на сръбските закони. Защото понякога нетърпението да се свърши нещо води до нелепи ситуации. Така бе със задържането на двете паметни плочи, така бе и със задържането на нашите медици”, каза Румен Радев, според когото срещата е знакова.

Радев, Владимиров и българските делегати бяха и на Нешков връх, положиха цветя. Там са погребани 49 сърби и 58 българи, загинали в братоубийствената война от 1885 г.” “Надявам се да успеем винаги да се наричаме помежду си братя. Мисля, че дълго не осъзнавахме грешките си във времената на двете световни войни. Мисля обаче, че в бъдеще не само ще се почитаме взаимно, но ще се обичаме и ще умеем да живеем едни до други и заедно.”  – каза Вуйч. Според него сърбите обичат българите.

В понеделник /днес/ в Босилеград ще бъдат върнати задържаните паметни плочи на загинали българи през Първата световна война.

Потвърден беше ангажиментът за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.

В двора на гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ в Димитровград заедно с президента Вучич направихме първа копка на паметник на славянските първоучители.  “Работим не само за историческо помирение на Балканите, а и за изграждането на истински приятелски отношения със Сърбия и всички наши съседи от региона.” – каза Радев.