Според Йоханес Хан Македония заслужава награда за напредъка си

Македония трябва да бъде наградена от Европейския съюз за напредъка, както и за договора с Гърция, с който се слага край на 27-годишния спор за името. Ако не получи конкретна награда, това ще има огромен негативен ефект за целия регион.

Изявлението е на Европейския комисар по разширяването и съседската политика Йоханес Хан в навечерието на министерската среща във вторник и срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, на които трябва да се вземе решение за започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, информира агенция „Фокус“.

Хан предупреди, че евентуален отказ за започване на преговори с двете страни ще има негативни последици за стабилността и европейската перспектива на региона.

„Мисля, че всички трябва да са наясно с това и се надявам, че накрая ще разберат колко е важно да се изпрати позитивен сигнал за региона“, заяви Хан в Люксембург.

Европейският комисар призова страните-членки на ЕС да дадат зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване с Македония и Албания, подчертавайки, че това ще бъде положителен сигнал за целия регион и потвърждение за доверието в Съюза.

„Постигнахме много и ако погледнете резултатите само през последните няколко месеца, ще видите, че това е резултат от европейската перспектива. И аз няма да мога да го разбера, ако това не се признае, разбере и възнагради по подходящ начин“, подчерта Хан.