Съветникът Костадин Николов от Сапарева баня плаче за 550 милиона евро, французи го подлъгват за кмет, саперевци: Да каже къде са руснаците с Вадим Поспелов?

“Общинският съветник Костадин Николов от Сапарева баня стартира предизборната си кампания за кандидат кмет в предстоящите местни избори от самоковското село Говедарци. Бившият юрист на община Сапарева баня се разходи до Говедарци и плака край река Искър затова, че инвеститорите от фирма „Маркан” и Георги Гюргковски, се отказали да строят зимен курорт за 550 милиона евро между Говедарци и Сапарева баня.” – съобщиха наши хора от селото. Виновен е кметът Калин Гелев, той ги отказа. Французите отидоха в Косово.” – ревна и във фейсбук Костадин Николов. “Няма такова нещо, да не би в Косово да е по- спокойна обстановката, до скоро летяха самолети и падаха бомби, кой може да повярва на подобно твърдение, много рано започна предизборната си кампания това момче. По -добре да каже, къде са руснаците, къде е Вадим Поспелов и мегапоетка “Балноложки център” с над 300 стай минерани басейни и невиждан разкош. Не беше ли този проект знамето на екскмета Сашо Иванов, в чиито екип Костадин Николов беше юрист на общината. Нека каже къде са руснаците.” – пишат на редакционните имейли наши читатели и добавят: “Кой е Георги Гюргковски ? Френският гражданин Гюргковски вече е свързан с провала на един мегапроект чрез фирмата „Ен Джи Би консултинг”, в която бе съсобственик с Божидар Томалевски, председател на партия „Другата Бълагрия”. През 2005 г. двамата убеждават местната управа в Поморие за създаването на съвместно дружество между „Ен Джи Би консултинг” и общината, която апортира 2000 дка земя край Каблешково, срещу 20% участие в новата фирма. Обещанието на инвеститора е да вложи близо 195 милиона евро в голф-комплекса „Блек Сий Голф & Кънтри Клуб”. До днес обаче всичко е само на хартия, като дори имаше държавно разследване, а общината си върна обратно апортираната земя. В биографията на Гюргковски има още един интересен факт – той е син на Андрей Гюргковски, който беше съветник на експремиера Симеон Сакскобургготски. “

Припомняме на читатели, че наш екип засне на 25 юли 2014 година скандална сесия в Сапарева баня, на която присъства и Костадин Николов.

Скандал на сесия в Сапарева баня: ГЕРБ съветниците Гелев, Копанарска, Мертекчийски и Кръстев и колегата им от ЛИДЕР Лазов блокираха мегапроекта „Дестинация Рила” за 550 милиона евро, не дадоха за преотреждане 2000 дка в Рила

Filed under: Сапарева баня | 

 

Гелев към инвеститора от фирма „Маркан” Каназирев: Искаме 10 млн. евро  гаранция, че земите няма да се прехвърлят на някоя офшорка и проектът ще се реализира

167-01-83-1 SACHO IVANOV i PETAR CHUCHUGANOV copy

 

Близо 2000 дка общински земи в землището на село Сапарево скараха управляващите и опозицията в Сапарева баня на вчерашната извънредна сесия на Общинския съвет. Четиримата съветници от ГЕРБ и единият от представителите на ЛИДЕР блокираха мегапроекта „Дестинация Рила” за 550 милиона евро с отказа си да подкрепят предложението на кмета Сашо Иванов за преотреждане на намиращите се в местностите Лъкатица и Ръжана планински терени, направено, за да продължи работата по проекта.

167-01-83-2.KALIN GELEV I MARTA KOPANARSKA copy

„За” предложението гласуваха 8 от 13-те общински съветници, един бе „против” и четирима гласуваха с „въздържал се”, а за да се приеме то, бе необходимо квалифицирано мнозинство. Против преотреждането на земите от публична в частна общинска собственост гласува Калин Гелевот ГЕРБ. Вотът „въздържал се” бе на съпартийците му Марта Копанарска, Валентин Мертекчийски и Любен Кръстев и колегата им от ЛИДЕР Васил Лазов. Резултатът бе за първата точка от дневния ред с 9 идентични докладни записки, 7 от които за  промяната на статута на терените и 2 – за даване на предварително съгласие  за придобиване право на собственост от „Рила Регионално развитие” ЕАД върху земи – частна общинска собственост.

167-01-83-3 VASIL LAZOV copy

След като предложението не бе прието, председателят Петър Чучуганов даде 15 минути почивка, но и второто гласуване беше същото. Препъникамъкът бе недоверието на хората на ГЕРБ към инвеститорите и държавата, чиито представители присъстваха на заседанието. Калин Гелев се усъмни в тъмни помисли на инвеститорите и настоя за  10 млн. евро   гаранции, че проектът ще се реализира. Разяснения и опити да убедят съветниците да подкрепят проекта направиха кметът Сашо Иванов, експертът от Агенцията за инвестициите Костадин Джатев, Георги Гюрковски – представител на инвеститорите, и Валентин Каназирев – управител на инвеститорската фирма „Маркан” и представител на собствениците. Сашо Иванов припомни, че проектът е бил презентиран пред съветниците на 10 януари миналата година и те единодушно са подкрепили предложението.

167-01-83-5 VALENTIN KANAZIREV copy

На предпоследната сесия започнахме преотреждането на терените. Сега даваме предварително съгласие, за да продължи процедурата. Даваме само сигнал дали искаме това нещо да се случва, или не. В момента не продаваме нищо, но за нас е важно проектът да продължи. Който е изпълнявал такива проекти, знае, че процедурата е дълга, предстои изготвянето на общ устройствен план, на ПУП, екологична оценка, така че продажбата на земите ще бъде при следващото редовно правителство и при следващия кмет, заяви градоначалникът.

167-01-83-6 IVAN BAZIRGIDNOV copy

Костадин Джатев поясни, че гаранции дават Законът за насърчаване на инвестициите и договорът за покупко-продажба между общината и инвеститора, който ще бъде подписан при съгласието на съветниците. Ако инвеститорът не изпълни ангажиментите си по инвестиционния проект, който ние ще сертифицираме, вие имате право да развалите договора и да си върнете имота. Неустойката по договора, която ще бъде разписана, е такава, че вие си връщате земята, без да връщате парите, каза Джатев.

167-01-83-7 VENCHO ZLATANCHEV copy

Експертът уточни, че в момента проектът се сертифицира, във връзка с което е необходимо съгласието на собствениците на земята за бъдещата й продажба. Отбеляза още, че във връзка със сертификата чакат предварително становище от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните относно продажбите на терените, както и че сертификатът ще се одобри от Министерския съвет.

Морално ли е правителство в оставка да разписва документи за продажба на българска земя?, зададе въпрос Калин Гелев на държавния чиновник.

167-01-83-ROSEN TIMCHEV copy

Ние искаме да знаем, че можем да продължим работата. Партньорите във Франция питат тук искат ли проектът да се изпълнява. Вие не се ангажирате с нищо. Ние се задължаваме да харчим още пари, с доста остър тон посочи Георги Гюрковски.

След като ми повишавате тон, ми кажете как така в Поморие не сте реализирали проект и на 5-ия ден след продажбата на общинска земя сте я прехвърлили на офшорна фирма? Настроени сме негативно, защото не сте успели да изпълните този проект. Както и защото този проект няма да се реализира в Самоков, а само в община Сапарева баня. В началото ни беше казано, че ще се продават земи само в Секирица, а сега става въпрос и за други. Съгласни ли сте дадете гаранции в размер на 10 % от стойността на проекта и след 3 г. като не го изпълните, в общината да останат 10 млн. евро. Зная, че е извиване на ръцете, но такива са времената, заяви Гелев.

Валентин Каназирев обясни, става въпрос за направа на писти, база с 2000 легла и голф игрище извън територията на НП „Рила”. За мен е важно да знам дали ще харчим още пари, или ще прекратим проекта, заяви Каназирев.

Управителят на инвеститорската фирма обвини съветниците, че заради предстоящите избори политизират нещата и имат параноични съмнения и демонстративно напусна залата. Венчо Златанчев от НДСВ посочи, че многократно е имало предложения за закупуване на въпросните терени над родното си село. Таки искаше да прави ловно стопанство, но ние категорично отказахме. Тогава казах, че това нещо ще се случи през трупа ми. Когато преди 1 г. дойдоха тия инвеститори, аз казах „да”. Хората в община Сапарева баня искат да се случи този проект, а тези инвеститори предлагат да построят нещо и да създадат работни места, заяви Златанчев. Съветникът посочи, че в момента двете местности са се самозалесили и след 15 г. там ще има само гора. Ние имаме горчивия опит с „Рила спорт”. Човек може да рискува своята собственост, но не и общинската. Кой съд ще ни възстанови земите, ако проектът не се осъществи, след като инвеститорите получат нотариалните актове. Ние може да сме селяни, ама не сме толкова тъпи, заяви Марта Копанарска.

Изслушан бе и кметът на Сапарево Иван Базиргянов. Мисля, че в рамките на тая година и половина вие получихте достатъчно информация. Проведени бяха много срещи и разговори. Хората казаха ясно какво ще се случва, как ще протекат нещата, как ще бъде законът, който пази нашите земи да не отидат на вятъра. Това е важно за с. Сапарево. Няма да навлизам в подробности за това какво е състоянието на Лъкатица, защото аз я познавам най-добре от всички вас. Аз почти всяка седмица съм в Лъкатица. Бившите пасища в момента са един змиярник и е прав Венчо Златанчев, че след 15 г. там ще има само гора. Не искам да ви давам съвети как да гласувате, но моят апел е – помислете поне на тоя етап до същинската продажба да не спирате проекта, каза Базиргянов.

В спора се намесиха и координаторът на ГЕРБ Росен Тимчев и гл. счетоводител на общината Калинка Андреева. Златанчев заяви, че ще предложи следващата сесия да е в големия салон на читалището, където да бъдат изслушани и гражданите, а Андреева, – че от общината ще инициират референдум по въпроса.

Скандалът продължи и след приключването на заседанието.

Снимките:
1 Даваме съгласие само работата по проекта да продължи, каза кметът Сашо Иванов (вляво).

2 Калин Гелев и Марта Копанарска поискаха гаранции за инвестицията.

Васил Лазов (първият вляво) бе от съветниците, гласували с «въздържал се».

Валентин Каназирев поиска сигнал за подкрепата на проекта.

Бившите пасища в Лъкатица сега са змиярници, каза Иван Базиргянов.

На следващата сесия ще поканим хората да си кажат мнението, заяви Венчо Златанчев.

Росен Тимчев бе дошъл да подкрепи съпартийците си от ГЕРБ.

Още по темата четете ТУК