Шестото издание на преглед на театралните школи „Талантино“  в Благоевград започна. Фестивалът бе открит  с две постановки- „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и Ученически театрален състав при СУ“Христо Ясенов“- Етрополе, както и  „Ревизор“ от Н.В. Гогол, представен от Театрална школа „Ер малък“ към ДТ „Проф. Енчо Халачев“- Благоевград. Официалното начало на „Талантино“ постави журито, което тази година е в състав Веселин Калановски, Николай Станоев и доц. Огнян Спиров, както и директорът на ДТ „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов.

„Благодаря на кмета д-р Атанас Камбитов, както и на Община Благоевград, за това, че са до нас и ни подкрепят, за да съществува този фестивал!“, каза Бранимир Митов.Той отправи и благодарности към участници във фестивала, партньорите и журито.

„За мен е удоволствие да бъда четвърта година част от журито на този фестивал и искам да ви кажа, скъпи деца, че във вас са бъдещите просветители на тази държава- работете и се развивайте!“, каза Веселин Калановски в своето приветствие.

С ентусиазъм, Николай Станоев се обърна към своите приятели, с откровението, че те са израснали пред очите му. „Има сред вас хора, които идват от началото на фестивала, вече шест години, има и много нови такива и аз виждам, че има развитие във вас. Най- ценното нещо, което се случва в Благоевград, благодарение на Бранимир Митов и подкрепата на Община Благоевград,  е този фестивал, защото няма нищо по- хубаво и ценно освен да виждаш детски усмивки, да виждаш озарени млади хора, мислещи, фантазиращи и които се занимават с театър“, каза Николай Станоев и благодари на преподавателите и ръководители на школите.

Своето приветствие отправи и доц. Огнян Спиров към участниците в „Талантино“.

Във втория ден на „Талантино“ жури и публика ще могат да проследят „Не се гаси туй, що не гасне“- драматизация по български автори, представена от Театрална школа към читалище „Св. Климент Охридски“- Симитли, „Женско царско“ от Ст. Л. Костов и Актьори без диплома- Правец, „Не падай духом“ от Станислав Стратиев, представен от ДЮТ „Мускетарите“ ЦПЛР- Перник, както и „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Емануел Шмит и представен от Младежки театър „Приятели“- Пазарджик. Фестивалът ще продължи до 29 юни, включително, като началният час на първите постановки е 10.00ч.