Спипаха 3-ма столичани да крадат ток в Кюстендил за копаене на биткойни

Полиция и екип на Криминалистична лаборатория правеха оглед на помещението

В наето от тях хале до Метанстанцията, било оборудвано с компютърна техника за добиване на криптовалута

3-ма души се оказаха с белезници след постъпил в РУ Кюстендил сигнал, че от трафопост на ул. „Дондуков“ в града е осъществено незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа, органите на реда са извършили проверка. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група и е установено, че ел. енергията е ползвана в намиращо се наблизо хале, информират от ОД МВР-Кюстендил.

В момент на изнасяне на оборудването от халето полицейските служители са задържали 3- ма души. Те са на възраст 28 и 29 години от София и ще останат в полицейския арест 24 часа.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Проверка на в. Вяра установи, че халето се намира в двор до Метанстанцията намираща се на ул. “Дондуков”. Наши източници споделиха, че тримата мъже са наели халето преди по- малко от месец, като на собственика са заявили, че ще се занимават с компютри и са монтирали два вентилатора. Оказва се, че всичко това оборудване на тримата мъже им е било за копаене на биткойни или по- просто казано добиване на криптовалута.

2 кучета посрещаха в двора, който води към халето

И днес на място имаше полиция и екип на Криминалистична лаборатория, които правеха оглед в халето и достъпът бе ограничен, а две кучета посрещаха с лай, всеки решил да влезе.

Явно, високото потребление на ток е накарало наемателите да се включат незаконно към трафопоста, което обаче е било забелязано и е подаден сигнала, коментираха служители на от Метанстанцията.

Запознати с копаенето на биткойни, се превърна в една доста обсъждана тема особено за хората, заинтересувани oт инвестирането в ĸpиптoвaлyти. именно заради нарастването нa разходите за eлeĸтpичecтвo, свързани със самото ĸoпaeнe.

B България ĸoпaeнeтo на един битĸoйн струва 4326 долара, ĸoeтo cи e значителна печалба ĸaтo се има предвид за ĸoлĸo се търгува ĸpиптoвaлyтaтa.

Краси Ценкова