Новият шеф на АПИ инж. Светослав Глосов: Отварят офертите за тунел „Железница“ на АМ „Струма“ следващата седмица, не съм в конфликт на интереси

Светослав Глосов

През следващата седмица ще бъдат отворени ценовите оферти за изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ и за двата участъка от магистралата „София – Калотина“, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Предстои след отхвърляне на жалбата за отсечката Мездра – Ботевград да продължи тръжната процедура за избор на изпълнители и съответно да се пристъпи към подаване и отваряне на офертите.

Новият председател на УС на АПИ посочи, че предложението за заемане на длъжността е направено лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, тъй като инж. Дончо Атанасов е подал молба за освобождаване по здравословни причини. Разговарях с инж. Атанасов и го убедих да остане в Управителния съвет, защото е с безспорен авторитет и с опит в пътното строителство, каза инж. Глосов. Няма конфликт на интереси. Никога фирми, които съм управлявал или съм имал участие, не са работили по обекти на инфраструктурата, свързани с Агенция „Пътна инфраструктура“. Това каза инж. Светослав Глосов пред bTV, който преди няколко дни бе назначен от регионалния министър за председател на Управителния съвет на АПИ. Той замени на поста инж. Дончо Атанасов, който според официалното съобщение на МРРБ сам е пожелал да бъде понижен до редови член на УС на пътната агенция.

„Моята фирма се е занимавала с високо строителство и отчасти с изграждане на ВиК обекти в села. Сега фирмата я управляват синът и дъщеря ми“, каза Глосов.

Той заяви, че като председател на Строителната камара е представлявал не само големите фирми. Също така уточни, че комуникацията му е била добра и с малките, и с големите. „Що се касае до пътния сектор – големите инфраструктурни обекти в цял свят се изпълняват от големи строителни фирми, но това не означава, че изпълнявайки се от такива фирми, това някаква протекция от моя страна или на когото и да било“, добави Глосов.

От 1 януари трябва да заработи системата за т.нар електронни винетки като контролът за използването им по пътищата ще е автоматизиран. В средата на 2019 г. трябва да влезе в експлоатация и тол системата за тежкотоварния трафик, каза още Светослав Глосов.

По думите му изграждането на тол системата върви по график. Той обясни, че е-винетката няма да се лепи никъде, а при плащане автомобилът ще се въвежда в контролната система, която следи всички минаващи покрай пътните камери коли. Междувременно АПИ ще предостави на изпълнителя и данните на всички коли с хартиени винетки, за да се разпознават и те по време на валидността на стикера. Глосов призна, че в този процес може да възникнат и грешки. По думите му в рамките на 2-3 години тол системата ще се изплати.