Край на извънредното положение в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган и неговият коалиционен партньор са се договорили да не удължават извънредното положение след изтичането през юли на тримесечния му срок, предаде Ройтерс, позовавайки се на проправителствения в. “Сабах”.

Турция въведе извънредно положение пет дни след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и оттогава го удължава на всеки три месеца. Ердоган каза по-рано този месец, че то ще бъде премахнато след изборите.

Вчера следобед президентът и неговият партньор в предизборната коалиция – Девлет Бахчели, лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) – имаха среща. Според източници турският президент Ердоган може да даде на съюзниците си от ПНД постове в кабинета, възнаграждавайки ги за подкрепата за него самия и за неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на изборите в неделя, пише БТА.

Управляващата ПСР получи 43 процента от гласовете на парламентарните избори, но заедно с ПНД, която спечели 11 на сто от гласовете, ще има парламентарно мнозинство. Двете партии заедно имат 343 членове в 600-местния парламент.