Хан уверен: Референдумът в Македония ще е успешен!

За една година обаче страната трябва да извърши реформи

 

Вярвам, че референдумът в Република Македония ще бъде успешен и че ще получите покана от НАТО на следващата среща на върха, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за телевизия Телма, съобщава скопският “Слободен печат”.
Според Хан с приетото във вторник решение е ясно, че преговорите ще стартират, но започвайки от днес, Р Македония за една година трябва да извърши някои реформи. Това е ясна задача, перспектива и голяма награда за постиженията от последните няколко седмици. Трябва да разберем, че в срок от една година трябва да има някакви реформи, заяви Хан, цитиран от “Слободен печат”.
Във връзка със съпротивата на Франция Хан каза, че мнозинството членки на ЕС едва са чакали да започнат преговорите, признавайки напредъка на Република Македония. Няколко държави бяха скептични, но не и против. Важното е, че мнозинството бяха “за”, посочи еврокомисарят.

Оценката на Хан е, че македонските граждани имат право да получат по-добро и достойно бъдеще. Сега наистина може да работим за това. След всичките тези години и проблеми държавата гледа към по-светло бъдеще, заявил Йоханес Хан, цитиран от “Слободен печат”.
Вестник “Нова Македония” пък съобщава, че група граждани и снощи са протестирали мирно пред парламента на Република Македония против договора с Гърция за решаването на спора за името. Участниците в протеста призоваха за защита на конституционното име на страната и изтъкнаха, че договорът е против македонските държавни интереси, пише изданието, цитирано от БТА.
Договорът е вреден и противоречи на конституцията и затова трябва да бъде отхвърлен, а очакваният референдум трябва да се бойкотира, заявиха гражданите от импровизирана трибуна.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изтъкна в предаването “Само истината” на телевизия Канал 5, че освен разочарованието около получаването на дата за преговори с ЕС има и друго разочарование във връзка с онова, което каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че докато не се случат конституционните промени, няма да има покана за членство в НАТО, пише скопският вестник “Вечер”. Според Мицкоски това е тъжен период за Република Македония. Той се надява, че това ще завърши бързо и ще бъде забравено от гражданите на Република Македония и всички онези, които обичат собствената си държава, независимо от тяхната етническа принадлежност, пише “Вечер”. Мицкоски подчертал, че Република Македония е получила капитулантски договор, но не е получила дата за преговори с ЕС.