Зетьове се събраха на банкет в Драгушиново, Василка Зетова: Почитаме и местните, и вносните

Празник на зетьовете разтърси Драгушиново. Банкетът се проведе по идея на кмета Георги Хаджийски и  негови приятели, сред които Румяна Костадинова, Петър Домишляров и един от най-дългогодишните зетове, Атанас Захариев.

Всички поздравиха смелите мъже, решили да си вземат драгушинка и да останат в най-щаркеловото село в България. С деликатното си чувство за хумор кметът Хаджиски, сподели как са представени местните зетове във вицове и забавни случки, предавани от уста на уста. На празника имаше и богата музикална програма, в която участваха най-гласовитите драгушинци, които са част от известните в Самоковско женска и мъжка певчески групи. Гастролиращите певици и танцьори от село Доспей и село Маджаре поздравиха драгушинци и им пожелаха селото да става все по-привлекателно за млади хора, да се запазят и продължат подобни хубави традиции.

„В Драгушиново на почит са всички зетове – и тукашните, и вносните“ – сподели в тона на празника Василка Зетова.

Всъщност родът Зетови в селото е доста голям и родоначалник е мъж, дошъл зет в Драгушиново. Родът Московски пък е от руснакът Димитрий, който се разболял, докато бил из Самоковско, останал в Драгошиново и си взел невеста за лек и век. Русинови създали семейни гнезда в селото по време на Руско-Турската война. Кабадийски също водели началото си от зет в селото.

Марияна Вучова