Над 3000 незаконни вили на съветници, прокурори, съдии, митничари от Сандански се издигат в Попина лъка и Туричка черква, Я. Аргиров: Искам узаконяване, местностите да станат вилни селища

Явор Аргиров в средата

ОбС шефът Георги Георгиев показа подписка на 50 души от собствениците, които искат изготвяне на процедура за узаконяване, точката бе отложена за следващо заседание

Прокурори, съдии, общински съветници, митничари, жители на Сандански са вдигнали над 3000 незаконни вили в местността Попина лъка и Туричка черква в землището на с. Лиляново. Това стана ясно на днешната общинска сесия в курортния град. Само около 300 от вилите са узаконени наскоро. Други са били съборени. Сред узаконените са къщите на общинския съветник от Земеделски съюз “Ал. Стамболийския” Явор Аргиров и на общинския съветник от ДПС Аспарух Костадинов. Председателят на ОбС Георги Георгиев представи пред съветниците подписка на около 50 души от собствениците на незаконните обекти, които искат изготвяне на процедура за узаконяване на двете селища с териториално деление. „Искам да стане вилно селище. Искам имотите да бъдат узаконени и  да се кандидатства по европейски проекти, както и да се обособи истинска вилна зона, да се плащат данъци”, каза Явор Аргиров. „Искате да бетонирате планината, искате да строите, защото вие, съветникът Евгени Панайотов, и всички останали имате строителни фирми, дайте гаранции, че не е така. Освен това аз също съм узаконила моята вила, но съм платила 3000 лв. на техник.

А. Ризов и Е. Панайотов

За останалите – общината ли ще им поеме разходите. Ако е така нека общината да осребри и моите”, заяви бившия педагог и кореспондент на „Вяра” Роска Ноцкова. От името на част от виладжиите, които не са съгласни с инициативата, съветничката от НФСБ Виолета Ждрапанска отложи гласуването за следваща сесия с мотива да бъде изготвен правно-икономически анализ. Тя заяви, че не може да бъде обособена вилно селище, нито село, тъй като се иска съгласието по закон на 25 % от населението на общината.  В момента въпреки че собствениците не плащат никакви данъци, общината почиства районите и осъществява със собствен ресурс сметосъбирането.

Метсността Попина лъка се намира на 15 км от Сандански, намира се в сърцето на Пирин планина на 1230 метра надморска височина. Наблизо има водопад и е райско кътче. Там са вдигнали хотели много управници от Сандански и страната, съобщиха местните.

Кметът Кирил Котев дойде сутринта на сесията, но по важни въпроси отпраши за столицата и не присъства на цялото заседание.

Видео от дебатите по темата:

Публикувахте от ВЯРА – Информационен всекидневник на Югозападна България в Четвъртък, 28 юни 2018 г.