Освободиха под домашен арест арестувания при зрелищна акция Евгени Хавальов от Абланица, обвиняват го за тартор на група, ощетявала държавата с 400 000 лв. от нелегален тютюн

Зрелищният арест на Хавальов в Благоевград

Специализарания наказателен съд освободи от ареста 40 – годишният Евгени Хавальов от хаджидимовското село Абланица с мярка домашен арест. На останалите  10 души от групата му е наложена парична гаранция. Специализираната прокуратурата протестира мярката пред Апелативен наказателен съд.

Припомняме, Евгени Хавальов бе задържаният при спецакция на ГДБОП в Благоевград. Криминално проявен е, занимавал се е с търговия на нарязан тютюн без бандерол. Има присъда от 2 г. от Пернишкия съд за източване на ДДС под чуждо име, влязла в сила от 2010 г. Докато се извършваше обиск на возилото му, Хавальов е седял на стол, тъй като се оплакал от влошено здраве. Арестуваният бе транспортиран за столицата с автомобил на спецпрокуратурата.

ГДБОП разби организирана престъпна група за производство и търговия на тютюн. Групата е работила близо 7 години на територията на ОД на МВР-Благоевград и ощетявала държавата с близо 400 000 лв. акциз на месец. Всички участници в групата са от хаджидимовското село Абланица. При акцията антимафиотите откриха производствени помещения край София и Абланица, машини за рязане на тютюн, машини за пакетиране, броячна машина за пари, компютри, телефонни апарати и сим карти, квартира в Благоевград, автомобили, с които е правена логистиката, голямо количество тютюн, пликове на спедиторска фирма за транспортиране на пратките.