Прокурор Весела Стоилова: Искам 20 г. затвор за Ембака от Сандански за убийството на Н. Чивиев на АМ „Струма”

Прокуратурата поиска 20 години затвор за Емил Първанов- Ембака за убийството на легионера Николай Чивиев на АМ „Струма”. Прокурор Весела Стоилова анализира събраните доказателства за фаталния инцидент на 26 юни 2015 година, довел до смъртта на Чивиев. Прокурорът мотивира искането си с повторната експертиза, доказваща, че Емил Първанов не е бил в състояние на афект по време на трагичния инцидент. Прокурор Стоилова припомни също и факта, че след инцидента на АМ “Струма” Ембака избяга и се укри.

Емил Първанов – Ембака е предаден на съд за това, че на 26.06.2015 г., около 13.30 ч. на новостроящ се обект „магистрала Струма“, ЛОТ-4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от гр.София, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Пострадалият Николай Чивиев работел в „Агромах Роуда“ ЕООД като координатор от 03.11.2014 г. Отговарял и организирал обезпечаването на строителството с материални ресурси, оперативно управление на строителните дейности, технически надзор на съоръженията, решавал оперативно проблемите, възникнали в процеса на строителната дейност и др.

Адвокат Росен Недин от Сандански, който е един от защитниците на Емил Първанов – Ембака, поиска днес обвинението да бъде преквалифицирано от убийство в причиняване на тежка телесна повреда при неизбежна отбрана. По време на пледоарията си адвокат Недин изтъкна събраните по делото доказателства, според които Ембака е действал в състояние на афект. По думите му екшънът във фаталния ден е бил предизвикан от Николай Чивиев, който нападнал с палка Първанов, потрошил колата му и го ударил по лявото рамо. Ембака едва успял да се изплъзне и да избяга. Агресията на легионера обаче според защитата не спряла до тук. Чивиев продължил яростно да удря по автомобила на Първанов, докато съпругата му Десислава била вътре и го молила да спре. В този момент обвиняемият грабнал камък и ударил Н. Чивиев смъртоностно. Минути по-късно Ембака вече пътувал с ранения легионер към болницата, където да му окажат необходимата помощ.