ОбС в Разлог разреши на кмета инж. Красимир Герчев да купи булдозер за депото за 450 000 лв. и котел за парната инстралация на СУ за 20 000 лв.

Кметът инж. Красимир Герчев, председателят на ОбС Мария Копанарова и общинският съветник Росица Тумбева (вляво)

Общинските съветници  в гр. Разлог дадоха разрешение общината да закупи булдозер за депото за отпадъци за 450 000 лв. и да подпомогне ремонта на СУ „Братя Каназиреви“ за закупуване на нов котел за отоплителната инсталация.  Това стана на редовно заседание на местния Общински съвет, проведено в четвъртък.

Най-напред съветниците приеха Годишен финансов отчет на МБАЛ „Разлог“ ЕООД за 2017 г.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

„Болницата има задължения, но в сравнение с минали години, независимо че приходите не са увеличени от Здравната каса, се е справила добре и може да покрие с печалбата от 17 000 лв. част от тези задължения. Общите задължения на здравното заведение възлизат приблизително на 400 000 лв.„ информира Мария Копанарова – председател на ОбС. Тя посочи, че през тази година не са правени инвестиции, но в момента тече ремонт на Хирургично отделение. И припомни, че през 2016 и 2017 г. е извършен основен ремонт на болницата със саниране, доставка на нова апаратура по проект за 5 млн. лв. Така че като сграда вече е санирана отвън, има закупена нова апаратура за над 1,5 млн. лв., което включва скенер, екографи, рентгенови апарати, изцяло е оборудвана клиничната лаборатория. „Очаква се и вече има съкращаване на разходите, от което са и икономисани тези 17 000 лв., най-малкото от отопление. По отношение на апаратурата болницата е добре. Обслужва 4 общини – освен Разлог, това са Белица, Якоруда и Банско. И като се има предвид натовареността на съседната община Банско през зимния сезон и големия травматизъм, е хубаво, че разполага с всякаква апаратура“, допълни Копанарова.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Съветниците приеха промени в списъка на капиталовите разходи и бюджета на община Разлог за 2018 г. Преди това общинският съветник Илия Лулеов попита каква е причината за прекратяване изпълнението на обекти в с. Баня, заложени в програмата на общината. Кметът инж. Красимир Герчев посочи, че в селото се работи и плануваното да се построи там, ще бъде изпълнено. Ще се изгради парно отопление в кметството, прокаран е водопровод за минерална вода за отоплението, предвидената за ремонт улица ще бъде асфалтирана. В момента там се изпълняват два обекта, заяви той.

„Относно капиталовите разходи – отпада за момента този водопровод в Баня, за да може да довършим там резервоара за питейна вода, който е доста скъп. Първо да направим това, което е належащо… Има приоритети, за които трябва да се реагира навреме. Не може да стигнем донякъде и да го оставим“, заяви Мария Копанарова.

Съветници предложиха да не се отпускат заложените в промяната на бюджета 20 000 лв. за ремонт на котела на СУ „Братя Каназиреви“. Общинският съветник Иван Димитров предложи дофинансирането да се осигури чрез продажба на общински имоти, а ако това не се случи, на следващо заседание да се направи промяна в бюджета. Кметът Красимир Герчев обаче информира, че училището в момента прави обществена поръчка – котелът е част от цялостен ремонт, предложението трябва според него да се гласува, защото в противен случай 500 ученици ще останат без отопление и не може през ноември или декември да се взема спешно решение. Той предложи към т.7 от документа  да се добави „Да бъдат отпуснати необходимите средства от 20 000 лв. след представяне на финансов отчет от училището“. Това предложение бе прието от съветниците. Гласувано бе и да бъде закупен булдозер за депото за отпадъци на стойност до 450 000 лв.

„СУ „Братя Каназиреви“ – бившата Разложка гимназия – най-старото училище в града, отбеляза 100-годишен  юбилей тази година. Там изненадващо се оказва, че котелът е аварирал до такава степен, че ще ни излезе почти еднакво като разход да започнем ремонт и решихме, че трябва да се смени. Не можем да си позволим да оставим учениците на студено. Няма как, като се има предвид, че все пак тук е Разлог и температурите са по-ниски“, посочи М. Копанарова.

„Закупуването на верижен булдозер за регионалното депо е наложително. Използва се една машина и в един момент започваха чести смени на ходовата част, за това решаваме, че трябва да се закупи нов булдозер“ коментира ситуацията с депото председателят на ОбС.

Съветниците издадоха две разрешителни за водовземане от минерална вода от находище „Гулийна баня“ при с. Баня. Те гласуваха за допускане изработване на ПУП – ПР за изменение регулацията на Горен стопански двор в гр. Разлог и ПУП – ПЗ – план за застрояване с отреждане за „Жилищно строителство“ в обхвата на поземлен имот в м. Скалата-Реденка на Разлог.

Приети бяха и 15 докладни за възстановяване на земи на наследници чрез предоставяне на такива от общинския поземлен фонд. „Въздържал се“ гласува единствено Илия Лулеов с обяснението, че не е запознат със случаите.