Турция: Няма да се откажем от С-400

Турция няма да се откаже от споразумението с Москва за придобиване на зенитно-ракетен комплекс С-400, въпреки че САЩ ни заплашват със санкции. Това заяви говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин, цитиран от “Дейли сабах”.

Той добави, че Турция има последната дума по тези въпроси като суверенна държава. “Анкара ще реши с какви системи да се сдобие и от кого”, поясни той.

По думите му правителството винаги е подкрепяло добрите отношения със САЩ, но Турция “никога не е била и няма да бъде част от споразумение, което би налагало някакви ограничения върху суверенните права на страната”. Говорителят добави, че предупрежденията за възможни санкции не са в полза и за двете страни. По думите му Турция ще предприеме необходимите мерки в случай на такива рестрикции.

“Няма връщане назад. Споразуменията са сключени, подписите са положени. Те (системи С-400) ще бъдат доставени през следващата година. Трансферът на технология е едно от най-важните неща за нас. Ние не искаме просто да се сдобием и да използваме тази технология, искаме да я произвеждаме”, обясни Калин.

Той каза, че Турция ще обмисли дали да закупи системи “Пейтриът”, или други западни оръжейни системи, ако те изпълнят необходимите условия.