Манолова изчисли: Трябва 105 млн. за хората с увреждания

Омбудсманът внесе в НС свой проект на закона
За следващата година са нужни 105 милиона лева за личната помощ на хората с увреждания. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, която внесе в деловодството на парламента свой проект на закона, след като няколко пъти се среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Според нея тази сума няма да бъде изразходвана напълно, защото не всички ще поискат да имат личен асистент, някой от тях могат да предпочетат да взимат добавката от 90 лева за чужда помощ.
Манолова смята, че до 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му.
“Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия”, обясни тя.
Омбудсманът увери, че депутатите са максимално улеснени при писането на закона.
“Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ”, коментира тя.

Мая Манолова обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено.
“Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания”, поясни тя.
“Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация”, обяви Мая Манолова.