Комисарят на ромите Петко Тончев: Д-р Велков Огорчен съм от арогантното отношение на лекари към пострадалата ми съпруга, д-р Велков я посрещна с крясъци, вместо да я зашие

 Петко Тончев

Чаках над 1 ч. новият директор на видинската болница д-р Цветан Василев да си говори по телефон и не ме прие, за да му се оплача от това отношение, пускам жалба в Комисията по дискриминация

От арогантни лекари пропищяха комисарят на ромите в България  Петко Тончев и съпругата му. Тончев се оплака пред „Вяра” и попита „Наистина ли има толкова много арогантни лекари във Видин?”. Повод за разочарованието му е драматична злополука, претърпяна от съпругата му. Ето какво разказа Петко:

Директорът на видинската болница д-р Василев

„На 23 юни събота, съпругата ми Донка претърпява трудова злополока на работа в София. Не отиде в „Пирогов”, а заминава за Видин. С дъщеря ми заедно отиват в бърза помощ на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Петка” във Видин. Там я насочват към ортопедия, като дежурен е началника на отделението д-р Велков. Раздразнен и емоциално възбуден започна да преглежда раната на коляното и започна да държи тон на дъщеря ми и съпругата.

Протестът във видинската болница

Започна да задава въпроси,защо не потърси помощ в София. Дъщерята остана озадачена от поведението на лекаря. Няма проблем, казал лекаря с викове, ще те зашием на бързо, но съпругата ми реши да не се остави в ръцете на този лекар и отказа да той да й зашие раната.

Уплашена и с болка се прибира само привъзана и ми разказа за необянимото арогантно поведение на лекаря. Пристигам във Видин и се опитвам да се срещна с д-р Велков и да ми обясни неговото поведение и отношение към дъщерята и съпругата ми. Казва ми че няма таково нещо и бързаше към кабинета си. Насочих се към д-р Цветан Василев, новият директор на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Петка” във Видин, за да сигнализирам за отношението арогантно поведение на д-р Велков. Обясних на секретарката,която каза на директора, но ми отговори, че в момента разговаря по телефона и трябва да почакам. Близо половин час чаках да свърши телефонния разговор. Тръгнах и вече започнах да си задавам въпросите – Кой е този лекар, в миналото медиците са били считани за авторитетни фигури, които са казвали на пациентите какво да правят и са ги лекували с бащинско отношение. Възможно ли е някои лекари да поддържат това поведение. Арогантност или самочувствие? Къде е причината за ароганатност в лекарите? Кой може да накаже за лекарска небрежност и изблик на грубост и арогантност? Очаква ли се от лекарите да се усмихват и да бъдат мили и при добро увеличение за заплатите от правителсвото?

Кой е Василев, как този човек преди години, като директор на болницата, който зароби болницата с милиони заеми и задължения и остави в разруха, сега отново го върнаха да ръководи болницата преди месеци? Кой е той, знае ли някой и кой го върна отново д-р Цветан Василев за директор на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Петка” във Видин? Господине, аз нямам проблем да звънна на шефа на „Пирогов”, на шефа на Воената болница, на шефа на 5 градска болница, на „Св.  Екатерина” и на бившия министър Николай Петров и веднага ще ме приемат или да се обадя на професор Чирков да пием кафе. Вие се държахте високомерно и затова ще има подследсвия за отношенито към пациентите и съсипването на видинската болница гарантирам ви го. Вярвам че скоро българи и роми ще се надигат, ще влязат в кабинета ви и ще ви дигнат барабар с стола ви, и ще ви извърлят от болницата и повече никога няма влезете в този кабинет, обещавам ви. Другото, което ще направим е да пуснем жалба в Комисията по дискриминация”, разказа, Петко Тончев, комисар на ромите в България на Световната ромска организация.

Припомняме, на 18 май т.г. д-р Цветан Василев бе представен като новият директор на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Петка” във Видин. Това стана ясно след проведеното извънредно заседание на акционерите, което избра нов съвет на директорите на лечебното заведение. В състава му са предишният ръководител на болницата д-р Цветан  Василев, началникът на отделението по очни блести във Видин д-р Борислав Милчев и главният експерт от Министерството на здравеопазването Иван Веселинов. Досегашният директор на лечебницата д-р Виолета Дочкова е освободена от длъжност.  По време на събранието, пред здравното заведение се проведе протест, организиран от БСП- Видин срещу предложената смяна на ръководството. Около 60 души протестираха. Д-р Цветан Василев е специалист по детски болести, като заема поста директор на болницата до 2013 година, а от 2015 до 2017 година е бил член на борда на директорите на МБАЛ “Св. Петка” Видин.

Протестиращите тогава поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев.Докато представителите на акционерите разискваха точките от дневния ред, една от които беше за освобождаване на досегашното и назначаване на ново ръководство на лечебното заведение, пред болницата се проведе протест в подкрепа на досегашната управителка д-р Виолета Дочкова.