Референдумът за името на Македония – през септември

Референдумът за името ще се проведе в края на септември, обяви македонският премиер Зоран Заев от Брюксел в интервю за Македонската телевизия.

По неговите думи още към края на юли започва процесът по наблюдение на Македония от страна на Европейския съюз.

Зоран Заев също така каза, че генералният секретар на НАТО Йенс Солтенберг е обяснил процедурите, които следват за присъединяване на страната към Алианса.

„Точно се знае къде ще бъде македонското знаме. След завършване на преговорния процес, който трае около три месеца, Македония ще получи място на масата заедно със страните-членки на НАТО“, каза Заев. Той изрази увереност, че с решени двустранни проблеми, с покани за членство, с точно определени дати в евроатлантическите организации, не само правителството, но и всички институции в страната, както и гражданите ще бъдат мотивирани да постигнат резултати.

“Няма да позволя Президентът да злоупотребява с правомощията, които принадлежат на парламента” – с тези думи пък председателят на парламента Талат Джафери се обърна към президента и добави, че с или без неговия подпис, проектозаконът за ратифициране на споразумението с Гърция ще бъде публикуван в „Служебен вестник“, предава македонската телевизия TB 21.

“Събранието има задължение и конституционно право да изпълнява решенията си докрай. Всички останали институции, които имат конституционно задължение да следват необходимите процедури, трябва да зачитат конституцията и волята на Събранието и да ги прилагат докрай. За всички възможни колебания за решенията, които са отговорност на Събранието, конституцията предвижда специален орган, а това е Конституционният съд, който е компетентен за стъпките на всеки един гражданин или институция “, каза Джафери.

Законът за ратификация на Договорът с Гърция е втория закон, който македонския президент Георге Иванов отказва да подпише, след Закона за употреба на езиците, който предвижда по-широка употреба на албанския език на институционално ниво.

Според Джафери двата закона ще бъдат публикувани в пакет в „Служебен вестник“, дори и без подписа на президента, ако другите конституционни процедури са спазени.