Заради дъждовете поне 1/3 от черешовата реколта в Кюстендилско остава неприбрана, казаха земеделски производители и подчертаха, че валежите, които в района не са толкова обилни, съсипаха качеството на плодовете, информира БНР.

Кампанията по прибиране на черешите ще приключи до понеделник заради лошото време, каза директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов.

Търговци от София поръчват кюстендилски череши за ракия по 30 стотинки за килограм, но черешите вече не стават и за казан, защото са мухлясали, коментираха от селата Драговищица, Стенско, Горановци. Ромите берачи не искат да берат изгнилите плодове.

Тонове ще останат по дърветата и ще паднат при новите дъждове, загубите за земеделските производители са за хиляди левове.

„Цената на черешите на пазара в Кюстендил се качва – по 2,50-3,00 лева за килограм. В Москва са по 4,00-4,50 лева за килограм, но там се доставят турски череши, а не български поради наложените санкции срещу Русия“, казаха руски граждани в Кюстендил.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Към коментара на наркомана „Нафърфорий “ Ти цвете не си засадил бе наркоманче ,камо ли дърво на чакаш плодове след години грижа.Боклук,Боклук и Боклук!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Видим ли канабис веднага на властите наркомързеливи базработни никоуненужни Боклуци!!!!!!!

Comments are closed.