Скръбна вест! Историкът Божидар Димитров издъхна на рождения ден на дъщеря си

Проф. Божидар Димитров

Бойко Борисов и Цв. Цветанов: Загубихме един голям българин, съболезнования

Историкът и бивш шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров почина преди часове.

Божидар Димитров еиздъхнал  пред блока, в който живее. Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, разказаха негови близки. Те предполагат, че причината за смъртта е белодробна емболия. Известният учен е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден. Историкът бе на 72 г. Той отдавна имаше проблеми със сърцето – влиза в болница няколко пъти. Страдаше от сърдечна недостатъчност. През март 2017 г. Божидар Димитров бе приет в болница със съмнение за инфаркт, след като се е почувствал зле и припаднал, припомня изданието, за което професорът е писал статии.
Първоначално за смъртта на известния историк и общественик стана ясно от съобщение на министър-председателя Бойко Борисов в неговата фейсбук страница. Той написа: “Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон”.
Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю!”, написа от своя страна във Фейсбук заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.
Преди изборите през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. Избран е за народен представител, а в първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Проф. Димитров регистрира в Софийския градски съд преди по-малко от месец своята партия „Кубрат“. Той изрази надежда за участие във всички последващи избори в страната.