начало Новини България Почина проф. Божидар Димитров

Почина проф. Божидар Димитров

0

Бившият шеф на Националния исторически музей професор Божидар Димитров е починал. Това стана ясно от пост на премиера Бойко Борисов във фейсбук страницата му.

„Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон“, пише премиерът Борисов

През март 2017 г. Божидар Димитров бе приет в болница със съмнение за инфаркт, след като се е почувствал зле и припаднал.

Божидар Димитров е български историк и доктор на историческите науки.

Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол.

Работата му е Националния исторически музей (НИМ) започва през декември 1994 г., когато е назначен за негов директор. През 1998 г. договорът му е прекратен от тогавашния министър на културата Емма Москова заради връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. Връща се на поста три години по-късно след конкурс. През септември 2017 г. обяви, че се пенсионира.

Водил е две телевизионни предавания.

Преди изборите през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ.Избран е за народен представител, а в първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

През март учреди движение „Кубрат“, а след това получи отказ то да бъде регистрирано.

Please follow and like us: