Заловиха престъпна група, планирала убийствата на полицаи и магистрати

За тартор на групата е сочен синът на известния престъпник Йоско Костинбродския – Иван

 

13 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, 4 други се издирват. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, предаде Агенция „Фокус“.

За тартор на групата е сочен синът на известния престъпник Йоско Костинбродския – Иван, предаде Nova.

“Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от 2-3 месеца. Това е организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават”, обясни Гешев. Той потвърди, че е задържан и Иван Йосифов, но към момента не му е повдигнато обвинение.

Те са принуждавали лица, включително и непълнолетни и малолетни, да продават наркотични вещества за тази група, допълни той.

Също така групата е съставила списък със служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са планирали телесни повреди, включително и убийства, защото тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, по които обвиняеми и подсъдими са нейни членове, посочи Гешев.

“Ще продължим да работим активно и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи“, категоричен бе той.

„Привлечени към наказателна отговорност са 13 лица, 4 други са обявени за общодържавно издирване. Спрямо 10 Специализираният наказателен съд в събота взе мярка „задържане под стража“, поясни Гешев.  По думите му част от мотивите на престъпната група за набелязване на определени служители на полицията и прокуратурата е отмъщение, защото те са работили активно срещу организираната престъпност.

„Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи“, увери Гешев!

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че следят престъпната група от средата на 2017 година и тя сериозно е влияела на оперативната работа на полицията. Той уточни, че тогава тя е била новосформирана и в два софийски квартала е принуждавала дилъри да работят за тях, както и, че е скланяла непълнолетни и малолетни лица да се занимават с разпространение на наркотични вещества.

„Групата е изключително мобилна и конспиративна. В последните дни беше изключително трудно да ги държим под контрол. Именно и поради тази причина се предприеха действия за задържане на групата. Преди около 2 месеца беше образувано досъдебно производство в специализираната прокуратура на базата на всички събрани доказателства. Действията бяха извършени с хирургическа точност“, каза Спиридонов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов беше категоричен, че ще бъдат предприети всички законови мерки да бъдат защитени служителите и магистратите, които работят съвестно и попадат в такива списъци.