Кметът на Банско Георги Икономов: И в ЮНЕСКО, и тук не ни разбират за Пирин и ски-зоната

Всяко инвестиционно намерение ще премине през необходимите задължителни оценки

 

Съществува цялостно неразбиране на тема “Пирин” и ски-зоната не само в ЮНЕСКО, но и в България, каза за “Фокус” кметът на Банско Георги Икономов по повод промененото решение, с което разреши разширяване на ски-зоната и изпълнение на решенията на МС от края на миналата година.

Икономов прогнозира, че и след решението на ЮНЕСКО, все още ще има противници, опитващи се да спрат икономическото развитие на курорта.

Решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско. Оттук нататък бих искал да видя какви биха били исканията и възраженията на хората, които разнасят най-различни плакати с надписи “Да спасим Пирин” и да видя какво ще си позволят, тъй като ЮНЕСКО подкрепи исканията на българското правителство, каза миналата седмица пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов. На 42-та годишна сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО в Бахрейн беше взето решение, с което фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона, да се изгради спортно съоръжение.

“С лъжите, които изговориха манипулираха, както мнението в България, така и мнението в някои международни организации”, посочи кметът.

“Мисля, че при посещението в Бахрейн вицепремиерът Валери Симеонов явно ясно им е обяснил и е показал нагледно със снимков материал какво представлява ски-зоната. Хората са видели, че това, което се твърди няма нищо общо с действителността и са взели правилното решение”, коментира Икономов.

“Жалко е, че така се изкриви зелената идея в България, а вместо да е както в цяла Европа и целия свят – “Зелените” да бъдат партньор и на местната власт, и на държавната власт. Да поставят, разбира се, екологичните проблеми, когато има такива, но да дават и решения на тях, но не толкова твърдоглаво и упорито, за да пречат на всякакви инвестиционни проекти, които биха подобрили жизненото равнище на българите”, заяви кметът.

Той обясни, че оттук нататък следва да бъде актуализиран концесионният договор във връзка с влезлия нов Закон за концесиите от 1 януари в сила. Кметът допълни, че всяко инвестиционно намерение ще премине през необходимите задължителни оценки по определените закони.