Ивайло Константинов: Законопроектът за Автомобилна камара е лобистки, това е опит на група хора да приватизират автобусните превози

Превозвачи правят Конфедерация вместо Автомобилна камара, в която членството се осъществява на доброволен принцип.

 

Законопроектът за Автомобилна камара е лобистки и представлява опит на група хора да приватизират автобусните превози. Това каза Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ).

Автобусните превозвачи настояват вместо камара, регламентирана със закон, да се създаде конфедерация, в която членството се осъществява на доброволен принцип.

По думите на Константинов всеки ден се правят “активни мероприятия” срещу техни колеги – автобусни превозвачи – проверки на НАП и на други институции. “Ние нямаме доверие на авторите на този закон”, заяви Константинов.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че вносителят на законопроекта за Автомобилната камара – депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който предизвика организирани протести сред много представители на бранша, е изтеглил от парламента предложените текстове.

Това стана след разпореждане на премиера Борисов, който се срещна с представители на протестиращите превозвачи.

Още на 8 юни от бранша се обявиха против Законопроекта за автомобилна камара. Превозвачите се заканиха още на 14 юни, че ако не бъдат чути и законопроектът за Автомобилната камара не бъде изтеглен, започват безсрочни протестни действия. Срещу законопроекта се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

На 25 юни камиони и автобуси блокираха движението в няколко големи градове. Протестът бе под надслов: “Обединени срещу приватизацията на бранша”.

Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) припомни, че от десет години настояват в Наказателния кодекс да се включи нерегламентирания превоз на пътници и съответно санкции за това.

Милтенова коментира и че в предложения законопроект за автомобилна камара няма нито един текст, който да се бори със сивия сектор.

“Този закон е написан от няколко човека, които искат да осъществяват контрол върху целия бранш”, каза Милтенова.

Много е грозно това, което се случва, коментира още тя. По думите й Сдружението на международните превозвачи, което представлява 450 фирми, не представлява всички.

“Остават 16 600, които не споделят мнението на колегите, които не споделят желанието за създаването на тази камара”, обясни Милтенова.

Тя благодари на Станислав Иванов, който чрез внесения от него и група народни представители законопроект, е обединил и целия автобусен бранш.

Автобусните превозвачи предлагат създаването на Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението. Стана ясно, че вече е отправена покана до всички национално представените сдружения в пътническия транспортен сектор за подобно обединение. Конфедерацията ще обединява сдруженията на местно ниво.

“Най-важното е, че трябва да има реципрочност в управлението, с ротационен принцип в ръководството”, посочи Константинов.

“Всички фирми, които не членуват в сдружения, ще имат право да учредят собствено сдружение и Конфедерация”, посочи Ивайло Константинов.

Целта е в Закона за автомобилните превози да бъде дефинирано понятието национално представителна организация. Така, което сдружение отговори за участие в Конфедерацията ще бъде национално представително. Той заяви, че няма амбиция да ръководи и си е подал отвод още преди учредяването на Конфедерацията.

По този начин от сектора се надяват с предложената концепция да отговорят на очакванията на държавата за обединение на бранша.

По време на пресконференцията стана ясно, че на 28 юли ще станат ясни окончателните промени по така наречения “Мобилен пакет” 2, който предвижда пълна либерализация на пазара на пътници. Така на пазара ще могат да оперират чужди компании, без да има право органът по издаването да им отказва. “На практика това ще повиши конкуренцията. Вероятно ще доведе до оптимизация на цените. Ще отвори възможности на българските превозвачи да се докажат и в този тип превози в Европа”, заяви Константинов.

Проблем представляват преференциалните цени, на които автобусните превозвачи са задължени да предлагат обслужване на пътници според възлаганите им от общините задания. Намаления има за 12 групи правоимащи граждани, докато чуждите компании ще оперират на конкурентни цени, но без да предлагат въпросните преференции.

Видео