Окръжна прокуратура – Благоевград протестира присъдата на Ембака, убил с камък Н. Чивиев на магистрала „Струма“

Окръжна прокуратура – Благоевград протестира осъдителната присъда на Емил Първанов- Ембека за умишлено убийство.

Престъпното деяние беше извършено на 26 юни 2015 г., на новостроящ се обект „магистрала Струма“, ЛОТ-4, в близост до с. Левуново, община Сандански. Тогава с удар с камък по главата Първанов уби Николлай Чивиев.

Миналата седмица състав на Благоевградския окръжен съд признал за виновен подсъдимия и му е наложи наказание от дванадесет години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване, като го оправда по повдигнатото му обвинение, че убийството е било извършено по хулигански подбуди.

Ембака беше осъден да заплати обезщетения на близките на пострадалия за причинените им неимуществени вреди, ведно със законните лихви.

Прокуратурата счита наложеното на подсъдимия наказание за несправедливо, поради което изготви протест пред Софийския апелативен съд. Посочва се, че престъпното деяние е било извършено от него по хулигански подбуди и се прави искане за изменение на присъдата като се увеличи размера на наказанието до двадесет години „лишаване от свобода“. Протестира се и мярката за неотклонение на Първанов, която въпреки постановената осъдителна присъда остава „подписка“, като съдът е преценил, че не е налице реална опасност той да се укрие.