“Щрабаг” и ГБС са фаворити да строят скоростния път до Калотина

Австрийската “Щрабаг” и “ГБС Инфраструктурно строителство” се очертават като фаворити за спечелването на обществените поръчки за изграждането на скоростния път от Божурище до ГКПП “Калотина”. Цената се оказа решаваща за избора на изпълнител. Причината – техническите оферти на всички кандидати, допуснати до отваряне на ценовите оферти, бяха оценени с максималните 40 точки.

Така почти сигурно “Щрабаг” ще строи 15-километровия участък от сръбската граница до Драгоман за близо 137.5 млн. лв., който се финансира със средства по механизма “Свързана Европа”.

За “ГБС Инфраструктурно строителство” остава 17-километровата отсечката от Драгоман до п.в.”Храбърско”, край Сливница, с цена от 97.8 млн. лв. без ДДС.

Това стана ясно при отварянето на ценовите предложения на допуснатите кандидати в Агенция “Пътна инфраструктура”, което стана девет месеца след обявяването на търга и пет месеца след подаване на предложенията. Към момента няма официално обяснение от пътната агенция и ресорното Министерство на регионалното развитие за забавянето на двата търга.

През 2010 г. премиерът Бойко Борисов беше обещал отсечката да е готова за 1 май 2012 г. и да изпреварим сърбите. С днешна дата магистралата от другата страна на границата е пред завършване, докато България, която имаше значително по-малко трасе за изграждане, все още не е избрала изпълнител.

Въпреки че “Трейс груп холд” участва и в двата търга у нас, компанията не беше допусната до отваряне на ценовите предложения. “Трейс груп” изгради част от магистралата на сръбска територия. Компанията на Николай Михайлов беше сред фаворитите на Бойко Борисов по време на първия му мандат, когато спечели инфраструктурни поръчки за над 600 млн. лв., но през втория му мандат изпадна от класацията и у нас все по-рядко печели търгове.

Очакванията са договорите с избраните изпълнители да бъдат сключени през есента, ако няма обжалвания на поръчките, и напролет най-после да тръгне строителството. Ако това се случи, 32-та километра до границата трябва да бъдат завършени най-късно през 2021 г. По този начин ще бъде затворен последният липсващ участък от международния магистрален път от Лондон през Западна Европа и България към Калкута, според съобщение на пътната агенция.

От 12 оферти само на 4 отвориха цените

Общо 12 кандидати подадоха оферти в обществената поръчка за изграждането на 17-те километра от сръбската граница до Драгоман в началото на януари с прогнозна стойност от 141 млн. лв.

До отварянето на ценовите предложения бяха допуснати само четири кандидата. Техните технически оферти бяха получили максималните 40 точки за техническите предложения. Така цената, която има тежест от 60 точки, остава водеща за определянето на избора на изпълнител.

Най-ниското ценово предложение е на ДЗЗД “Страбаг БПА”, в което влизат “Щрабаг” ЕАД, “Страбаг” и “Битуминабмб-България”. То даде цена от 137 491 883.28 лв. без ДДС.

След тях е офертата на “Хидрострой-Водстрой” ДЗЗД с цена от 139 630 000 лв. без ДДС.

Ценовото предложение на обединение “Калотина-София”, в което влизат “Джи Пи Груп” АД, “Контратас Иглесиас” АД и “Трансконсулт-22” ООД, е 150 147 188 млн. лв.

Най-висока цена – близка до прогнозната стойност на поръчката, даде “ГБС Инфраструктурно строителство” – 141 502 699.24 лв.

Проектът предвижда уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи.

Отсечката с дължина от 14.5 км ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман.

Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли “Калотина” и “Драгоман”.

Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни.

 

Само две ценови оферти от 13 бяха отворени за другия лот

За 17-километровия участък от Драгоман до п.в.Храбърско край Сливница до отварянето на ценовите предложения бяха допуснати само две от общо 13 оферти. Този участък се финансира със средства от републиканския бюджет.

И двамата допуснати кандидати – “ГБС Инфраструктурно строителство” и обединение “Геопът Запад” бяха получили максималните 40 точки за техническото си предложение.

Компанията на Симеон Пешов обаче даде по-ниска цена – 97 800 298, 60 лв. без ДДС. В същото време предложението на обединението, в която влизат “Геострой” и “Пътстрой 92” беше 113 823 688л90 лв. без ДДС.

Комисията по избора въобще не е разглеждала офертата на “Европът 2017” ДЗЗД, в което влизат унгарската “Келет-Ут” ООД, “Евроасфалт” и “Юнайтед Груп”. Причината – предложението им е било сложено в кашон, в който е имало два големи процепа от двете страни, което не гарантира анонимността им, става ясно от публикувания протокол от заседание на комисията по избора.

Няма информация останалите участници и по двете поръчки на какви основания са били отстранени.

Проектът предвижда уширение на съществуващия път до габарит 27 метра, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч.

Срокът за изпълнение на обекта е 910 календарни дни.