Борисов пред евродепутатите: Постигнахме успех и по четирите приоритета, които си постави българското европредседателство

Справихме се прекрасно. Фактът, че лидерите бяха толкова пъти в България показва отношение към нас, смята премиерът

 

Българското европредседателство си постави четири основни приоритета и постигнахме успех и напредък по всички от тях. Безспорно най-големият ни успех бе по темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Но постигнахме резултати в редица сфери като социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019 г. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес отчита пред евродепутатите българското европредседателство.

Приехме също първата промишлена програма на ЕС за военни способности. Реализирахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме. Още толкова затворихме в Съвета. По реформата на Дъблинското споразумение, четири от шестте отворени досиета са на финалната права. Това обещахме в началото на нашето председателство, това направихме, каза министър-председателят.

Българският премиер подчерта, че усилията на страната ни са довели до реални резултати и посочи като пример Срещата на върха в София на 17 май, която помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името.

“Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем – вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС”, коментира Борисов. Премиерът подчерта още, че българското председателство е работило приоритетно по темата за свързаността на региона. “На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност – 11 транспортни проекта, за цифрова програма на Балканите, за Енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм+”, отчете Борисов.

Положените усилия в сферата на сигурността във вътрешен и външен аспект също бяха сред отчетените от Бойко Борисов постижения по време българското председателство на Съвета на ЕС. “Отстоявахме интересите на гражданите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници. По време на ЕС-Турция във Варна на 26 март седнахме на една маса и говорихме за всички проблеми. Темата за бежанците и охраната на външните граници на ЕС е болезнена и трудна. Но споразумението ни с Турция работи и имаме нулев натиск от там”, категоричен бе премиерът. Борисов отчете и като успехи подобряването на Шенгенска информационна система, Визовия кодекс, Шенгенския граничен кодекс и оперативната съвместимост. “По реформата на Дъблин (системата за убежище) инвестирахме много усилия, не оставихме камък непоместен, и постигнахме доста с подкрепата и на Европарламента: 4 от 6 отворени досиета са на финалната права, Европейския парламент показа гъвкавост и беше ключов партньор, за което ви благодарим”, каза още българският премиер.

Според Бойко Борисов общото между всички постижения на Българското председателство на Съвета на ЕС е, че е постигнато единство между държавите, институциите и гражданите.

Българският премиер обаче заяви пред Европейския парламент, че България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС – Шенген и Еврозоната. “Имаме висок икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 30%, значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит. Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи, аз вярвам в дипломацията, а не практиката да се налага вето, защото всички знаем как свършва това”, подчерта Борисов пред европейските депутати.

“Искам да благодаря на Антонио Таяни, на Жан-Клод Юнкер, на депутатите в ЕП. За разлика от България те работиха в интерес на председателството. Те бяха много единни, за което заслужават благодарност. Няма смисъл да се цитира моето име. Тук се говори за България. Българското председателство приключи и проблемите започнаха”, заяви министър-председателят след срещата в Страсбург.

“Огромна работа изискваше всичко – и техническа и организационна, като пчелички. По нещата, които постигнахме си личи, че сме се справили добре. Фактът, че лидерите бяха толкова пъти в България показва отношение към нас. Благодаря и за отличната оценка, за да сме горди всички. Справихме се прекрасно. Показаха, че имат капацитет във всяко едно начинание. Държава сме, която другите трудно биха достигнали. И това се дължи на всички, дори и на шофьорите. Нямаше нито един инцидент”, каза още Борисов.

За проблема с микрофоните по време на речта му пред Европейския парламент Борисов каза: “Представяте ли си това да се беше случило в България – да спре тока, да прекъснат микрофоните. На какво щяхте да ни направите? Всички отчитат че сме се справили добре, дори и по темата миграция”.

“Фактът, че Юнкер, и Таяни, и Туск бяха на всички събития в България, говори много. Трябва да сме горди. България се справи прекрасно. Всички момчета и момичета се справиха прекрасно. Показаха, че имат капацитет. Трябва да сме горди. Нито един инцидент, нито един проблем – една кола не ни загасна, а знаете какво става по улиците”, каза още Борисов.

Борисов отговори и на коментара на президента Радев, че “получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават”.

“Другият вариант беше комплиментите да ги няма – пожелавам на Радев, ако наистина го е казал, да получава стандартни комплименти. Може да е стандартно. Може и ние да имаме ниски стандартни и се постарахме в европарламента всички да кажат, че сме се справили отлично. Ако Радев го е казал – така да бъде”, добави премиерът.

“Направих си труда да попитам Себастиан Курц за тези курорти в Австрия. 40% от бюджета е от туризъм. С германската депутатка Ска Келер се разбрахме да дойде отново в България да види всяко дърво, всяка тревичка. В Австрия бяха сложили дънери за маси, ние ако сложим дънери за маси ще кажат – Отсякоха гората”, каза още Борисов.

“Аз си говоря – с едни за Брекзит, с едни за миграционната криза”, добави той.

“Българското председателство е една реклама за държавата. Справихме се отлично, като ни дойде пак ред се надявам да се справим още по-добре”, категоричен е премиерът.

“Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, нямаше да се случат. Търсихме консенсус, дори когато имаше големи противоречия. Обстановката в Европа е динамична и сложна”, каза още Борисов.

“Тероризмът остава основна заплаха. Вярвам, че успяхме да уловим пулса на събитията и да оставим на Австрия стабилна основа. България ще продължи да гледа напред към Шенген и Еврозоната”, каза премиерът.

“Показали сме, че сме устойчив партньор. Девизът на председателството беше “Съединението прави силата” и смятам, че след 6 месеца сме обединени. Благодаря на всички за съдействието, за това, че първото ни председателство беше успешно и България се чувства горд член на Европейския съюз”, завърши Борисов.

Бойко Борисов беше посрещнат от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди изслушването му пред евродепутатите за свършеното по време на българското председателство на Съвета на ЕС.