Гаф: Техническа грешка свали резултатите от класирането след 7 клас

Класирането след 7. клас, което беше качено малко преди 10:30 ч. тази сутрин на сайта за проверка на резултатите, беше свалено. Причината – техническа грешка при изчисляването на бала. Тя е свързана с това, че има училища, в които оценката от изпита по математика се умножава по три. Именно това не е направено, а оценката е взета само веднъж. Това обявиха на брифинг в Регионалното управление на образованието в София.

Това засяга няколко училища – Технологичното училище “Електронни системи” към Техническия университет в София, Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по строителство и архитектура, като там касае единствено паралелката „Парково строителство“, както и Националната природо-математическа гимназия, като при НПМГ не е удвоена оценката от олимпиадата по физика за учениците, които кандидатстват с нея, а е взета само веднъж. Така НПМГ от 19-о слиза с 1 място, а Професионалната гимназия по електроника от 39 място се качва на 26-то по бал.

В момента тече проверка на бала на всеки един ученик и класирането за София-град ще бъде качено в интернет до 17:00 ч. днес, обещаха от министерството.

„За проблема с класирането след седми клас е станала техническа грешка и би трябвало това да се оправи. Ще настоявам това да се случи по най-бързия начин“, заяви по-рано пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан какво е станало с първото класиране за прием след седми клас в гимназиите.

Министър Вълчев каза, че техническата грешка „е само в София и е по отношение само на няколко училища“. Той коментира, че “грешката е поправима и не би трябвало да бъдат ощетени от това”.

Попитан защо се е получила тази грешка в класирането, образователният министър отговори: „Тепърва ще установим. Ще направим проверка и ще има наказани“.

„До днес трябва да бъде обявено класирането и от утре ще могат да се записват учениците”, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя призова да не се говори за излъгани ученици, а за правилно записани деца.