Радев: Кабинетът се посвети на Западните Балкани, но загърби взривоопасни процеси в страната

Правителството се хвърли изцяло във външната политика и се посвети на Западните Балкани, но загърби важни взривоопасни процеси вътре в страната, каза президентът Румен Радев в коментар на завършилото българско ротационно европредседателство.

Докато премиерът Бойко Борисов отчиташе успехите на София пред евродепутатите в Страсбург, Радев използва форум в София, за да критикува за пореден път правителството.

“Председателството се използваше за вътрешнополитически ПР във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря“, заяви президентът, който само преди две седмици

похвали кабинета,

че е успял да управлява дневния ред на ЕС

“Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки“, добави Радев.

“Властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска действителност“, препоръча той,

Коментарите на Радев бяха направени в присъствието на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, която не се съгласи с тях и заяви, че правителството предвижва напред всички реформи.

“По никакъв начин не сме използвали председателството за вътрешнополитически ПР и да “замитаме“ проблеми”, добави Захариева.

“България остава най-периферната страна в ЕС”

Радев коментира, че България е затвърдила положението си на най-периферна страна за ЕС.

“Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на председателството България да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото. България затвърди положението си на най-периферна за ЕС страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат“, добави той.

В същото време той посочи, че едно от най-големите постижения на председателството, наред с връщането на фокуса върху Западните Балкани, е че администрацията ни е придобила познания в механизмите на ЕС и на вземането на решения.

“Но стана ли от това България по-европейска, като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения“, попита той.

“Западните Балкани извън фокуса на обединена Европа”

Радев коментира, че Западните Балкани са останали приоритет за София, но извън фокуса на обединена Европа.

“Накъде отива Европа и успяхме ли по време на Председателството ни да търсим отговори на този въпрос – уви не“, коментира Румен Радев.

Според президента пропуск на Председателството е, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място.

“Пропуснахме голям шанс, тъй като три последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС – България, Австрия и Румъния са дунавски държави с отношение към този проблем“, каза държавният глава.

Захариева: Балканите станаха европейски приоритет

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че не е съгласна с оценката на президента за Западните Балкани.

Като най-голям успех по време на председателството Захариева открои, че страната ни е успяла да превърне един национален приоритет в общоевропейски – интеграцията на Западните Балкани.

Захариева припомни, че в началото на работата на този състав на ЕК разширението на съюза не е било приоритет, а сега е основен такъв.

“Правителството не е използвало председателството за пи ар”

“По никакъв начин не сме използвали председателството за вътрешнополитически ПР и да “замитаме“ проблеми”, добави Захариева.

“В никакъв случай никой не е забравил работата си в България. Нормално е медийният фокус върху председателството да е по-голям. Не всеки ден в България идват всички 28 лидери на ЕС“, коментира Екатерина Захариева.

По повод критиката на президента Румен Радев, че Дунавската стратегия не е включена в приоритетите на Председателството тя обясни, че няма как да включим всички приоритети.

“Моето мнение е, че ако имаш 100 приоритета, значи нямаш нито един. Неслучайно всяко председателство има 3 приоритета“, обяви Екатерина Захариева.

“Може би президентът е считал, че Дунавската стратегия е по-важен приоритет от Западните Балкани. Мнението ни и на гражданите е, че Западните Балкани бяха по-важен“, заяви тя.