Според Симеонов законът за горивата е “отвратителен” и в полза на “Лукойл”

Вицепремиерът влезе на контра срещу съратника си от “Обединени патриоти” Емил Димитров – Ревизоро

 

Вицепремиерът Валери Симеонов определи внесения от съратника му от “Обединени патриоти” Емил Димитров – Ревизоро закон за горивата като “лобистки” в полза на “Лукойл” и другите големите фирми и се обяви срещу монополизирането на пазара.

“Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място “Лукойл” и другите такива, които са обсебили 80% от пазара”, заяви Валери Симеонов пред БНТ.

Законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше внесен в парламента от всички политически сили и мина на първо четене. Най-голям негов защитник е депутатът от “Обединени патриоти” Емил Димитров, известен като Ревизоро. По думите на Симеонов Ревизоро е приятел с шефа на “Лукойл България” и председател на Българската газова и петролна асоциация (БПГА) Валентин Златев. БПГА, в която членуват големите вериги, също подкрепя законопроекта.

От около месец срещу законопроекта протестират малките и средните търговци. Според тях законопроектът ги обрича на изчезване, заради високите изисквания за уставен капитал. Те също поддържат тезата, че законът е лобистки в полза на големите вериги и най-вече на “Лукойл”. След като започнаха протестите, няколко депутати оттеглиха подписите си от него.

Според вносителите обаче законопроектът е в полза на бюджета, защото ще изсветли сектора и ще доведе до увеличаване на приходите в държавната хазна.

Според проектозакона фирмите, които търгуват, складират или транспортират горива, ще минат на регистрационен режим към Министерството на икономиката. Изискванията пред тях са висок уставен капитал от поне 3 милиона лева за търговците на едро и за собствениците на данъчни складове, а за търговците на дребно – 20 000 лева. Освен това се изисква обезпечение или банкова гаранция от 500 000 лв.

“Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на “Обединени патриоти”. Моят приятел Емил Димитров го е прокарал”, каза Симеонов. Димитров е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Според Симеонов целта на законопроекта е целият пазар на горива да бъде предоставен на няколко фирми – “знаете за “Лукойл”, където е Валентин Златев, приятел на Емил Димитров”.

Вицепремиерът припомни, че за последните 10 години “Лукойл Нефтохим” – Бургас е платил “нула стотинки на държавата”, защото дружеството е на загуба.

“В същото време фирмата майка “Лукойл” – Руска федерация, има 120-150 млрд. лв. печалба. Разбирате, че става въпрос за източване на печалби”, допълни Симеонов.

Той е категоричен, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара, а цената пада там, където има конкуренция.

“Не трябва да се позволява монополизация на който и да било бранш в България, а непрекъснато има такива опити”, допълни Симеонов.

По думите му сив сектор при горивата има, но той е в много по-малък от сочените от защитниците на новия закон размер от 1 млрд. лв. годишно.