Прокуратурата иска разкриване на данъчната тайна на Кирил Домусчиев

Софийската градска прокуратура (СГП) е отправила до съда искане за разкриване на данъчната и осигурителната тайна на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Искането е внесено в Софийския градски съд (СГС) в края на миналата седмица, съобщи във вторник “Капитал”, позовавайки се на два независими един от друг източника. От пресслужбата на съда засега нито потвърждават, нито отричат информацията.

Липсва официална реакция и от страна на държавното обвинение. Затова и към момента не е ясно дали искането е отправено в рамките на предварителна проверка или вече има образувано досъдебно производство.

Публично известно е, че миналата есен вицепремиерът Валери Симеонов сезира прокуратурата във връзка с приватизационния договор за продажбата на Параходство “Български морски флот” (БМФ) на фирма на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Конфликтът между коалиционния партньор на ГЕРБ и известния с близостта си до премиера Бойко Борисов бизнесмен назря заради арбитражно решение, според което приватизационният договор за морския флот може да бъде променен и на държавата да не се плати неустойка за неизпълнението му в размер на 55 млн. лв.

Домусчиев отрича твърденията на Симеонов, като още през октомври м.г. коментира, че 90% от изявленията му по темата са неверни.

През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум “Кей Джи маритайм шипинг” срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката – “Адванс пропъртис”, холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове.

След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата “Кей Джи маритайм шипинг” излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав – от 2360 на 803 души.