Бившият ОбС шеф Явор Аргиров прескочи закона и решението на кмета на Сандански Кирил Котев, благослови идеята на бизнесмена Бл. Цеков за автомивка с бар

Цеков и арх. Здравко Попов

С благословията на съветника от БЗНС „Ал. Самболийски” Явор Аргиров собственикът на фалираната консервна фабрика в Сандански Благой Цеков получи правото да строи незаконна автомивка с бар. Цеков стопанисва над 20 дка имот на консервната фабрика, където е разгърнал строителен бизнес. Част от постройките са превърнати в складове за строителни материали. Благой Цеков влетя на сесията като истински тайфунт и я преобърна с краката нагоре, тъй като беше получил отказ от кмета Котев и общинска администрация да строи.

Илия Георгиев се чуди към коя група да се присъедини

 

Само няколко дни преди сесията Цеков входирал до председателя на ОбС Георгиев молба, в която разкрива, че е собственик на поземлен имот в стопанския двор „Мацкива градина” в землището на село Поленица, община Сандански. На север парцелът граничи с общински имот.

„Във връзка с мое инвестиционно намерение за изграждане на автомивка и снек бар в имота, искам да ми разрешите свързано застрояване между моя имот и общинския. Имотът ми е с малка дълбочина и не позволява изграждането на тези обекти, без вашето съгласие.”, пише в заявлението Цеков. То беше изчетено на сесията от председателя Георги Георгиев, кметът отсъства на заседанието. Георгиев обяви, че общинска администрация се е произнесла с отказ и представи становището на кмета, който е категоричен: „По закон не може да има строителство, общинска администрация Сандански има отрицателно становище относно искането на Б. Цеков, тъй като строителството ще блокира достъпа до общинския имот.”

Решението обаче сякаш ужили бизнесмена, който викна: „Вие спирате развитието на бизнеса Сандански.”

Тони Цанев, Георгиев и Илия Георгиев

 

Георгиева като по подаден знак даде 10- минутна почивка. Всички общински съветници излязоха с изключение на трима и навън започнаха договорките с бизнесмена Цеков. Главен посредник в преговорите беше Явор Аргиров. Съветниците си шушукаха и се гледаха като математици пред задача с повишена сложност, която обаче решиха със замах. В залата останаха само съветникът от БСП Андон Ризов, от НФСБ Виолета Ждрапанска и Костадин Станоев от РЗС. Те бяха атакувани от Георги Манолев, управител на „Вихрен”, който ги увещаваше да се съгласят Коко Динев да реконструира съблекалнята в заведение, което се оказа, че отдавна е направил, и така да го узаконят.

Георгиев, зам.- кметът Георги Трайков и архитектът Емил Колачев

 

След паузата Явор Аргиров викна: „Трябва да помагаме на бизнеса. Не можа да спъваме развитието на Сандански, нека дойде главният архитект на общината Красимир Петков.”

Петков дотича моментално и след 5- минутен разговор с Цеков,  Георгиев и архитект Здравко Попов, излезе на президиума и обяви: „Има начин, може да се строи, ще подготвим документите. „Браво на Аргиров, как ги прави тези работи, само той си знае. Нали има надзорна фирма по строителството, нали баща му беше директор на фирма „Медика”. Чудим се само как вече не е попаднал под ударите на Закона за конфликт на интереси, не е ли време вече за това? Общинска администрация не дава да се строи, законът не позволява, но Аргиров прави чудеса”, звъняха в редакцията санданчани.

  

Аргиров се съвещава с Кирил Ханджийски