Навръх празника на МВР министър Радев възмутен: Полицаите нас пазят, а тях ги поръчват – това ще спре!

Полицаите нас пазят, а тях ги „поръчват“ – това означава, че си вършат работата и са притиснати в ъгъла. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев на официалната церемония пред паметника на Незнайния войн по повод 139 години от създаването на МВР.

„Не може държавни мъже, които служат на държавата в МВР, в отбрана и някаква друга институция, да са цел на престъпниците. Това ще го преследваме с всички сили и средства. Не могат да бъдат „поръчвани“ магистрати – с тези, които работи прокуратура, полицейски служители. Не стига, че посягат на полицейските служители, а някъде ги и поръчвали и се опитвали да се саморазправят с тях. Такова нещо ще бъде прекъснато. Надявам се, ще направим всичко възможно такова нещо да не се случва. Хората, служителите в МВР трябва да са спокойни. Те нас пазят, те тях ги поръчват“, коментира Радев. Според него това означава, че си вършат работата, че са притиснати и че са в ъгъла.

„Ние ще продължаваме да ги притискаме, докато не ги вкараме в местата, където заслужено трябва да бъдат“, добави той. „Винаги, когато говорим по нещо, което се е случило съвсем скоро, прясно и работим по него, внимаваме какво казваме, за да не ги учим и да не им казваме поне какво правим. Има замесени със сигурност. Никога те не са сами. Няма организирани групи, каквито е имало преди години. Всички го виждате това и е добре, че го няма. Но има такива, винаги ще има и ще се опитваме да ги притискаме и да ги вкарваме в местата за лишаване от свобода или друго, каквото постанови съдът. Най-трудно се намират тези, които са в основата, мозъците на операциите, и на най-дребните – и банкоматите, и тези, които се занимават с такава дейност, за която ме питате, и за всяка друга“, обясни вътрешният министър. Според него най-трудно се стига до тези, които са го замислили.

„Те затова са и по-умни и имат маши, които го правят. Много пъти хващаме машите, изпълнителите. Не успяваме да стигнем до тези, които са го замислили. Така правим и с мигрантите. Затова ги пускаме някой път, а вие питате. Умишлено ги пускаме, следим ги, за да хванем каналджиите. И там също добре се справяме“, допълни той.

Попитан дали президентът трябва да свика КСНС на тема миграция, Радев посочи, че не може да говори от името на държавния глава. „Той решава какви теми да повдига. Ако е решил, че това е важно, да. Аз мога да кажа числата. В момента в държавата ни има точно 700, плюс-минус, такива мигранти, които са минали и са в двата центрове на Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция“. Капацитетът само на едната институция е 5190, а на другата 700. С резервите стигаме до 10 000. Ние колко имаме? Това само по себе си говори, че органите в държавата се справяме добре с миграцията – това, което в момента тресе политически много силни и мощни държави от ЕС“, каза още министърът на вътрешните работи.